Нашенската най-добра Шкембе чорба
Продукти
2 кг идеално изчистено телешко шкембе – или агнешко
1 л прясно мляко
2 с.л. меко масло
2 с.л. сладък червен пипер
сол
едър лют червен пипер
чесън
оцет
Приготвяне
Шкембето се сварява до пълно омекване в 2 л вода – най-добре и бързо става в тенджера под налягане, но може и бавно да къкри няколко часа на котлона. Изважда се шкембето от бульона и се оставя леко да се охлади.
През това време чорбата от варенето се оставя да ври без капак докато намалее поне наполовината. Трябва да се концентрира в собственото си съдържание, без да му се добавя нищо. Накрая само се посолява.
Шкембето се накълцва или нарязва – на много ситно или пък по на едро, според предпочитанията. Връща се в бульона и се оставя отново да ври на тих огън да си обменят с бульона още малко вкусове.
Добавя се прясното мляко и се маха от котлона щом започне леко да ври.
Маслото се разтопява до леко златисто кафяво. Слага се сладкият червен пипер. Веднага се маха от котлона и се разбърква. Сипва се като запръжка в шкембе чорбата.
Поднася се с лют червен пипер и счукан чесън с оцет за еднолично доовкусяване от всеки.