Нашенската най-добра Шкембе чорба

Кухня
08:32 - 02 Януари 2022
2708
Нашенската най-добра Шкембе чорба

Продукти

2 кг идеално изчистено телешко шкембе – или агнешко

1 л прясно мляко

2 с.л. меко масло

2 с.л. сладък червен пипер

сол

едър лют червен пипер

чесън

оцет

 

Приготвяне

Шкембето се сварява до пълно омекване в 2 л вода – най-добре и бързо става в тенджера под налягане, но може и бавно да къкри няколко часа на котлона. Изважда се шкембето от бульона и се оставя леко да се охлади.

През това време чорбата от варенето се оставя да ври без капак докато намалее поне наполовината. Трябва да се концентрира в собственото си съдържание, без да му се добавя нищо. Накрая само се посолява.

Шкембето се накълцва или нарязва – на много ситно или пък по на едро, според предпочитанията. Връща се в бульона и се оставя отново да ври на тих огън да си обменят с бульона още малко вкусове.

Добавя се прясното мляко и се маха от котлона щом започне леко да ври.

Маслото се разтопява до леко златисто кафяво. Слага се сладкият червен пипер. Веднага се маха от котлона и се разбърква. Сипва се като запръжка в шкембе чорбата.

Поднася се с лют червен пипер и счукан чесън с оцет за еднолично доовкусяване от всеки.