Наши евродепутати вкарват "Вагнер" в списъка с терористи на ЕС

Свят
13:05 - 22 Ноември 2022
1758
Наши евродепутати вкарват "Вагнер" в списъка с терористи на ЕС

Евродепутати поискаха да бъде включена руската военизирана група "Вагнер" в списъка на терористичните организации. 19 членове на ЕП от различни политически семейства, сред които двама от България - Андрей Ковачев и Радан Кънев от ЕНП - изпратиха писмо(link is external) до председателя на ЕС Шарл Мишел и премиера на Чехия Петр Фиала, чиято страна е ротационен председател на Съвета на ЕС, съобщава "Сега". 

Те настояват за колективно заклеймяване от Европейския съвет на частната наемническа милиция, ръководена от близкия до Путин Евгений Пригожин. Досега само Естония официално е включила "Вагнер" в черния си списък на терористичните организации.

Широкият спектър на инициаторите, представляващи основните парламентарни групи - от крайнодясната ИД до Левицата, либералите, ЕНП, социалистите и Зелените - е показател, че по този въпрос е налице политическо единомислие в Европа.

Писмото е с дата 11 ноември.

Като се позовават на "продължаващите нарушения на международното право в Украйна" от страна на "Вагнер" и на "предишните им подвизи в други конфликти", евродепутатите заявяват, че групата трябва да бъде обявена за терористична организация. Тя е участвала в конфликти от Украйна до Сирия, Судан, Мозамбик, Централноафриканската република, Мали, Буркина Фасо и др.