Наши военни ще участват в учение в Румъния

Новини
19:32 - 08 Май 2023
954
Наши военни ще участват в учение в Румъния

Над 500 румънски военни с около 100 сухопътни, военновъздушни и военноморски технически средства ще участват в периода 8-18 май в учението на силите за специални операции "Junction Strike 23", съобщава Аджерпрес, цитирана от БТА.

Редом с румънските военни от структурите на силите за специални операции в учението ще участват и около 100 чуждестранни военни от страни съюзнички, като България, Полша, Португалия, Испания и Съединените щати. Също така в качеството на наблюдатели ще участват военни от страни партньорки като Грузия, Йордания и Република Молдова, посочва министерството.

Според съобщение на министерството на отбраната "Junction Strike 23", най-голямото учение на силите за специални операции, ще се проведе в учебни центрове на румънската армия в Бабадаг, Бакъу, Къмпия Турзий, Констанца, Чинку, Мангалия, Михаил Когълничану Търгу-Муреш, Тулча, Унгени и други. 

"Тази важна многонационална тренировъчна дейност има за цел да развие оперативната съвместимост между участващите структури чрез планиране и изпълнение на съвместни мисии и операции, специфични за силите за специални операции, хармонизиране на работните процедури в многонационална среда, като всичко това е насочено към насърчаване на регионалната сигурност, особено в района на Черно море", отбелязва институцията.