Нашите в Европа: Лудогорец - Нордшеланд 1:0

Футбол
21:49 - 14 Декември 2023
1894
Нашите в Европа: Лудогорец - Нордшеланд 1:0

Лудогорец излиза в съдбовен за европейското си участие мач. Шампионите домакинстват на датския Нордшеланд в последния си двубой от груповата фаза в Лигата на конференциите, като освен задачата да измият срама от историческия неуспех при гостуването си на този съперник (1:7), залогът е свързан и с това дали ще продължат в евротурнирите и през 2024 година или ще се простят с надеждата за по-нататъшно участие.

Българите са втори в класирането с 9 точки, колкото има и третия - Фенербахче, а Нордшеланд е лидер с една повече.

Така задачата пред родния тим е задължителна победа в 19:45 тази вечер, докато северняците биха продължили напред дори и с равенство, без значение дали "фенерите" ще победят вече отпадналия тим на Спартак (Търнава) в другия мач от групата. Лудогорец - Нордшеланд е пряко в ефира на bTV Action.

НАЧАЛО НА МАЧА

Двата отбора въобще не се бавиха и се втурнаха в атака моментално след началото. Андреас Шелдруп отправи първия точен удар след само 5 минути, когато проби навътре от лявото крило и стреля право в ръцете на Серджио Падт. Минутка след това пък Бърнард Текпетей си изкара първия жълт картон в мача, след като удари с лакът в лицето съперников играч. 

Скоростната игра от първите минути обаче бързо се превърна само в спомен, като двата тима намалиха темпото. Датчаните пресираха съперника си още в собствената му половина, а това принуждаваше българите да изграждат постепнно нападенията си.

Лудогорец успя да преодолее дълбокия натиск на гостуващия тим и постепенно започна да намира позиции около наказателното поле на Нордшеланд, ала без да съумее да направи нещо опасно.

ГРЕДА ЗА ДОМАКИНИТЕ! Чудесно изградена атака по десния фланг стигна до Куадво Дуа, който стреля от движение, а топката се отби от гредата в 26-ата минута.

С напредването на времето Нордшеланд се дръпна по-назад, а Лудогорец задържаше топката все повече и търсеше вратата на съперника. Изстрел на Текпетей в 35-ата минута тупна точно пред вратаря на гостите, който не успя да хване топката, а след това Пьотровски стреля неточно от няколко метра и малък ъгъл.

Отговорът бе почти моментален. Още в ответната атака Расмусен стреля по земя от точката на дузпа, принуждавайки Падт да се разтегне максимално, за да отрази шута му.

Георги Дерменджиев трябваше да завърши първото полувреме със смяна заради контузия на Клод Гонсалвеш. Той напусна в първата минута на продължението, за да влезе Иван Йорданов на негово място. В последните секунди пък Текпетей, който вече имаше жълт картон, се размина с втори такъв след грубо нарушение.

Руан Секо бе изведен на добра позиция от Педро Нареси с пас от дълбочина в самото начало на втората част, но сам срещу вратаря стреля високо.

Падт спаси своите на два пъти в 51-ата минута, когато в рамките на секунди блокира два изстрела от непосредствена близост - първо на Лукас Хей, а после и на Шелдруп.

В 63-ата минута късметът бе на страната на българите. Шелдруп центрира, а Нигрен стреля с глава от 7-8 метра, като прати топката в страничната греда, а Падт не реагира и просто изгледа случващото се.

Руан Секо бе изведен зад защитата на датчаните в следващата атака на "зелените" и стреля остро по диагонала, но Хансен изби с върха на пръстите си.

И двамата треньори потърсиха промяна с приближаването на края на двубоя - Матиас Тисера влезе в игра за домакините, докато за гостите се появи Ибрахим Осман, който собственоръчно развинти Лудогорец при победата със 7:1.

1:0! Якуб Пьотровски откри с четвъртия си гол в Европа за сезона, и то по какъв начин само. Полският капитан на Лудогорец стреля от дъгата на наказателното поле, а топката се отби в крака на Нигрен, за да придобие неспасяема парабола и да се превърне в попадение.

Нигрен можеше да се превърне в герой за своите минутка по-късно, но от няколко метра с всичка сила нацели гредата, а после стреля и високо в трибуните.

Съставите:

Лудогорец: Серджио Падт, Аслак фон Витри, Ноа Сонко Сундберг, Оливие Вердон, Сон, Педро Нареси, Клод Гонсалевш, Якуб Пьотровски, Бърнард Текпетей, Спас Делев, Куадво Дуа

Нордшеланд: Андреас Хансен, Мартин Фресе, Адамо Нагало, Киан Хансен, Лукас Хей, Даниел Свенсон, Йепе Тверсков, Бенямин Нигрен, Андреас Шелдеруп, Маркус Ингвартсен, Кристиан Теодор Келдер Расмусен.