Насилие в най-големия завод за айфони в Китай

Работниците са се оплакали от заплатите и условията за работа в Чжънчжоу

Новини
14:15 - 23 Ноември 2022
2068
Насилие в най-големия завод за айфони в Китай

Големи демонстрации са избухнали тази сутрин в най-големя завод за производство на айфон (iPhone) в света в Китай, който е собственост на тайванския поддоставчик „Фокскон“ (Foxconn).

Това се вижда на видеата, разпространени от социалните мрежи „Вайбо“ и „Туитър“, за които съобщава Франс прес.

Кадрите показват тълпи работници, които маршируват по улица, като някои са изправени лице в лице с редица от хора в бели защитни скафандри и полицаи от отдела за защита на обществения ред. Заводът се намира в Чжънчжоу, централната китайска провинция Хънан, съобщи БТА.

Откъс от разпространено видео показва десетки работници, които крещят „Защитаваме правата си“ пред редица от полицаи и и полицейска кола с включени мигащи светлини.

На друг кадър се вижда работник, който поставя метална бариера на земята, а авторът на видеото крещи: „те зареждат“ и „сълзотворни бомби“.

Вероятно хаштагът „Вълнения Фокскон“ е бил цензуриран тази сутрин в социалните мрежи, но няколко съобщения за протестите все още са онлайн, посочва АФП.

Тайванската „Фокскон“ сглобява електронни продукти за много международни марки. Компанията, която е основен поддоставчик на „Епъл“, се сблъсква през последните месеци с нараснал брой случаи на COVID-19 в огромния си завод в Чжънчжоу, най-големият в света за производство на айфони.

В комплекса работят над 200 000 служители, повечето от които и живеят в завода.

„Фокскон“ реши да ограничи достъпа до обекта с работниците вътре, за да спре разпространението на вируса.

Стотици изпаднали в паника работници обаче избягаха пеша от карантинирания обект.

Тайванската група е най-големият работодател в частния сектор в Китай, с над 1 милион служители в страната в около 30 заводи и научноизследователски институти. „Фокскон“ не отговори на молбата на АФП за коментар.