Наско Сираков дава акциите на "Левски" на феновете?

Очаква се 20 000 души да проявят интерес към новия проект

Спорт
20:44 - 17 Ноември 2021
1803
Наско Сираков дава акциите на "Левски" на феновете?

На 17 ноември 2021 г. - 53 години след паметното за “Левски” 7:2 над ЦСКА, клубът от “Герена” пое по пътя да стане собственост на феновете.

“Левски” стартира подготовка по прехвърлянето на мажоритарния дял от акциите в ново дружество, което ще е собственост на привържениците. Това се случи на среща между настоящото ръководство и представители на феновете. На нея от страна на клуба присъстваха собственикът Наско Сираков, старши треньорът Станимир Стоилов, изпълнителният директор Иво Ивков и членът на управата Даниел Боримиров.

Наско Сираков е готов да прехвърли контролния пакет акции, а негова мечта е именно вариант, при който запалянковците станат собственици на “Левски”. Това обяви след срещата Иво Ивков. И добави, че очакванията са поне 20 000 левскари да се включат и да осигуряват издръжката на футболния клуб.

“Наско Сираков заяви, че не само е склонен да прехвърли акциите, а че неговата мечта е този проект да се осъществи. Единственото му условие е той да бъде убеден, че се действа широкообхватно и ще се събере нужният брой членове, преди да прехвърли акциите. Даваме път и зелена светлина на този проект като сегашни управляващи”, заяви Ивков.

“Очакваме поне 20 000 души да проявят интерес. Това би дало възможност за изчистен от всякакви зависимости “Левски”, от всякакви трудности от финансово естество. Би дало на бъдещо ръководство възможността да ходи малко по-изправено от мен, защото ще е избрано по най-демократичен начин. Този проект е уникален по рода си. Поне в България”, добави изпълнителният директор.

До края на месеца предстои да се състави работна група.

“Абсолютно всички представители бяха единни. Трябва да се работи професионално по този проект. Клубът ще предостави своя дом на привържениците за този проект. Клубът ще бъде медиатор. Събрахме се с всички големи организации на нашите привърженици. Това е първата такава среща по рода си. Дневният ред бе зададен. След като има създаден такъв проект, той ще бъде даден за всенародно обсъждане. Няма да се случи бързо, най-вероятно лятото. Моделът си е наш. Ще проучим и чуждестранния опит. Феновете ще са хората с идеите”, каза още той.

“Настоящият собственик може да бъде избран да бъде част от новото дружество. Не е въпросът кой ще е президент, изпълнителен директор. Най-важното е това да се осъществи. Ще бъдат възможно най-добрите хора. Така феновете ще могат да идват в своя дом и да работят с ръководството, което те са си избрали”, завърши Ивков.

От тръст “Синя България” - втория по големина акционер и най-голям от миноритарните, вече обявиха, че ще прехвърлят своите 10% в бъдещото дружество с нестопанска цел. Идеята е заедно с Националния клуб на привържениците. На срещата с ръководството обаче присъстваха представители на различни организирани фенове и групи левскари. Предстои да бъдат дискутирани конкретни детайли като членски внос и други механизми за събиране на средства за издържане на клуба. Но предвид заявеното от Сираков най-важно условие явно остава натрупването на сериозна фенска маса в новото дружество.