Наслука! Морето край Ахтопол завря от паламуд

У нас
07:50 - 03 Юни 2019
4330
Наслука! Морето край Ахтопол завря от паламуд

Морето край Царево и Ахтопол завря от паламуд - нещо, което не е много типично за това време на годината, увери се на място репортер на Lupa.bg. Обикновено рибарите по Южното Черноморие се радват на добър улов на паламуд през септември и октомври. "Такова чудо през юни не сме виждали", радват се въдичарите и споделят, че излизат с лодките в морето преди залез слънце - към 4 часа сутринта.

За техен късмет таляните са препълнени с едрата вкусна риба, като в мрежите сега попадат риби с тегло над 1,5 кг. Паламудът в българските води на Черно море пристига най-рано в края на август, когато в мрежите попадат екземпляри от по 200-300 грама и най-много по половин килограм, разказаха опитни рибари от бургаското село Варвара пред Lupa.bg.

Същински паламуд с подобни размери като сегашните в нашите крайбрежни води, може да се види едва в края на септември и най-вече през октомври. 

Туристи в Ахтопол с почуда купуват от улова край пристанището, който всъщност не е традиционен улов, защото пасажът от зрели риби просто попада в таляните. Килограмът върви по 15-18 лева, като цяла риба излиза средно по 25 лева. Първите туристи, които в момента почиват по Южното Черноморие имат уникалния шанс да похапнат вкусен пресен паламуд, при това с хайвер.

"През късната пролет паламудът тръгва от Босфора в посока към Русия. Когато пасажите достигнат до устията на руските реки, които се вливат в Черно море, се извършва оплождането. След около два-три месеца рибите тръгват по обратния път и влизат в наши води в края на септември, началото на октомври. Вероятно тук по някаква случайност са попаднали отделни пасажи, които скоро ще се преориентират и ще избягат, защото пътят им е в друга посока", разясниха морски вълци.

Те не могат да дадат разумно обяснение за неочакваното и странно паламудено нашествие през юни. Единствената логика според тях е, че поради някаква причина пасажите са били подплашени и дезориентирани, затова и са объркали посоката.

Младите екземпляри се наричат "циганки", а едрите - "туруци". Паламудът се консумира пресен, солен, пушен или консервиран.