Насред истерията с коронавируса уволняват шефката на болницата в Козлодуй

Д-р Олга Николова посрещна новината с радост

Политика
16:38 - 27 Февруари 2020
1668
Насред истерията с коронавируса уволняват шефката на болницата в Козлодуй

С извънредна точка в дневния ред на обявеното за днес заседание на ОбС в Козлодуй се предлага на общинските съветници да одобрят предсрочно прекратяване на договора директора на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ д-р Олга Николова.

Предложението, внесено от председателя на ОбС Николинка Тодорова, е сведено до знанието на съветниците в късния следобед вчера, по-малко от 24 часа преди редовното заседание на Съвета и не е обсъждано предварително в нито една от комисиите. Като основен мотив в предложението за своеобразното уволнение на шефа на болницата е посочено, че тя не се е справила с управлението на здравното заведение, въпреки че през юни миналата година договорът й за управление беше подновен от ОбС за нов 3-годишен период и то без провеждането на процедура въпреки протестите на част от съветниците. Сега, 8 месеца, по-късно в извънредното предложение се посочва:

„От приложения до настоящия момент мениджмънт по отношение на управлението на персонала на здравното заведение е видно, че поставените цели и приоритети не са реализирани, което от своя страна доведе до генериране на неудовлетвореност и демотивация на специалистите, някои от които напуснаха общинската болница. Липсата на консенсуалност в отношенията между управителя и медицинския персонал предизвиква конфликти, които провокират неефективното развитие на здравното заведение“.

Самата Олга Николова заяви, че не е информирана за намерението да бъде уволнена, нито е поканена на сесията на ОбС, но обяви, че се радва да бъде свободна. Тя беше категорична, че няма да остане на работа в болницата нито като педиатър, нито като неонатолог. Това пък поставя на риск от затваряне две от отделенията там, тъй като няма да отговарят на здравните критерии ако не бъде назначен друг такъв специалист.

“Няма да присъствам на сесията на Общинския съвет – никой не ме е поканил. Но това направо ме изпълни с радост. Боже, каква новина е трябвало да чуя днес! Най-сетне свобода. Това предложение не е никаква изненада за мен. Това се тиражира още от преди изборите. Това предложение не ми е дошло като гръм от ясно небе. Това се заговори още преди изборите. До мен достигнаха тези думи, че след изборите ще видя какво ще ми се случи. Даже много се радвам, че най-сетне получих свободата си. Изключително съм доволна", коментира д-р Николова пред Булнюз.