Насред пандемията: Amazon разширява офисите си в 6 града в САЩ

Кризата се оказва изключително благоприятна за бизнеса на втория най-голям частен работодател в Щатите

Новини
16:37 - 18 Август 2020
2122
Насред пандемията: Amazon разширява офисите си в 6 града в САЩ

Въпреки пандемията и все по-разпространената работа от вкъщи, Amazon не се отказва от офиса. Технологичният гигант ще разшири физическите си офиси в шест американски града и ще добави още хиляди корпоративни позиции - знак, че плановете на компанията са неразривно свързани с офиса, пише The Wall Street Journal.

Amazon се подготвя да добави 3500 корпоративни позиции в Ню Йорк, Феникс, Сан Диего, Денвър, Детройт и Далас, съобщи компанията във вторник. Това включва 2000 работни места в историческата сграда на Пето авеню в Манхатън, която компанията придоби от WeWork срещу над $1 млрд., според източници на изданието. Общо, компанията разширява офисното си пространство с над 80 хил. кв. м.

Плановете на Amazon се различават значително от тези на останалите големи технологични компании в САЩ, които решиха да оставят служителите си да работят от вкъщи в следващите месеци. През май Facebook съобщи, че започва постепенна промяна към постоянна работа вкъщи през следващото десетилетие, а Twitter заяви на служителите си, че могат да работят от вкъщи за неопределено време. Самата Amazon засега планира да върне служителите в офисите в началото на 2021 г. и няма намерение да загърби офиса за сметка на работата от вкъщи.

"Възможността да се свързваш с хора, възможността екипите да работят заедно - може да се случи и виртуално, но не е така спонтанно", казва вицепрезидентът Ардин Уилямс.

Amazon е вторият най-голям частен работодател в САЩ след Walmart, като дава работа на над 602 хил. души. Около 100 хил. от тях са на корпоративни позиции. Общо за Amazon работят над 1 млн. души по света.

Компанията отчете рекордните $88,9 млрд. продажби за второто тримесечие на 2020 г. и нае 175 хил. работници в складовете през последните месеци. Amazon планира да запази голяма част от тях.