Настаняват болни от коронавирус от Словакия в Полша и Германия

Трансферът трябва да намали натиска над здравната система на Братислава

Новини
08:35 - 07 Март 2021
3357
Настаняват болни от коронавирус от Словакия в Полша и Германия

Първите болни от коронавирус от Словакия пристигнаха в Полша и Германия, съобщи БНТ.

Трансферът на болни от COVID-19 по молба на Братислава трябва да намали натиска над здравната система на Словакия. Страната съобщава за най-висока смъртност от COVID-19 в света. Полша и Германия са предложили по 10 легла за словашки пациенти.

Междувременно хиляди пренебрегнаха полицейска забрана и демонстрираха във Виена срещу ограниченията заради пандемията по призив на крайната десница. Участниците бяха без маски и не спазваха социална дистанция, чеха се искания за оставка на канцлера Курц.

Полицията съобщи за няколко ареста и изолирани инциденти между демонстранти и контрадемонстранти, събрали се по призива на левицата.

Шведската полиция разпръсна аналогична демонстрация в центъра на Скокхолм, където стотици пренебрегнаха действащата забрана за събиране на повече от осем души.Съобщава се за шестима ранени полицаи, включително един приет в болница. Миналия месец правителството обяви, че ще намали работното време за ресторанти, барове и кафенета, както и допустимия брой клиенти в магазините.

В опит да спре трета вълна на пандемията, от края на миналата година шведският кабинет постепенно затяга ограниченията, докато отначало разчиташе предимно на доброволни мерки, отбелязва Ройтерс.