Настимир Ананиев: Пари има, но кой ще плати на незаконното пътно строителство?

Янев за консултации при Радев ли беше, или за връчването на мандат за кабинет, пита депутатът от ПП

Актуални новини
08:49 - 29 Ноември 2022
1505
Настимир Ананиев: Пари има, но кой ще плати на незаконното пътно строителство?

"Пари има. Въпросът е ще разплати ли някой незаконно строителство". Това заяви пред БНР Настимир Ананиев, зам.-председател на ПГ на "Продължаваме промяната", който оглавяваше регионалната комисия в миналия парламент. Коментарът му е във връзка с вчерашното решение на Конституционния съд, който обяви за противоконституционно решението на Народното събрание от април, с което бяха спрени пълните плащания към пътните фирми от страна на Агенция "Пътна инфраструктура". През пролетта парламентът позволи да се платят половината от парите за текущ ремонт и поддържане на пътищата. Другата половина трябваше да се плати въз основа на доклад на междуведомствена работна група, която да установи какво и как е свършено и струва ли си цената.

"Междуведомственият доклад, който беше направен тогава на база на това решение, установи, че 79% от дейностите, които са извършени, всъщност не са били текущ ремонт, а са били основен ремонт. Така че има нарушение на закона, има и незаконно строителство", коментира Ананиев. По думите му става дума за сума от над 3,5 млрд. лв.:

"Сумата ще бъде минимум 3,5 млрд. общо, с направеното плащане. Тогава за толкова бяха раздути поръчките от правителството на ГЕРБ. Оставиха едно огромно задължение към държавата, което не беше заложено в бюджета, и което го оставиха на техни близки фирми".

Той очаква в парламента да бъде представен доклада на ДНСК по въпроса.

"Аз нямам проблеми с фирмите, които са коректни, да им бъде разплатено. Проблемът е, когато някой е нарушил закона – говорим за милиарди публични средства", категоричен бе депутатът и добави:

"Ние наричахме този закон, неформално, "Законът на откраднатата магистрала", който тогава трябваше да влезе, но нямаше политическа воля да наложим закон за всички тези проблематики, които са се случвали. Сега има от Министерски съвет вкаран такъв закон".

След решението на Конституционния съд министър Шишков трябва да каже какво следва, посочи Настимир Ананиев. И коментира още: 

"ГЕРБ вдигат фалшиви теми и димки за пореден път, за да сменят фокуса на общественото внимание. За хората е най-важно да има бюджет, а в момента няма бюджет. ГЕРБ отказват да направят кабинет. Нека да направят кабинет, да има бюджет и да решат проблемите", коментира депутатът от ПП.

Настимир Ананиев изрази мнението си и относно консултациите с партиите при президента:

"Аз съм объркан. Не можах да разбера вчера Стефан Янев беше на връчване на мандат или беше на консултации. Когато някой започва такава организация, не трябва ли да има мандат, за да я започва. На мен ми беше странно самото поведение.

Въпросът е защо първата политическа сила се крие, измисля всякакви фалшиви новини, сигурно сега ще наложат Изборния кодекс, с който не връщат хартията, а убиват машинното броене и машинните протоколи, т.е. връщат манипулациите от прехода.

Ако няма кабинет, най-вероятно ще има предсрочни парламентарни избори, но дори да няма такива, със сигурност ще има местни избори догодина при тези правила - те се готвят служебно да спечелят местните избори. Довечера в 18 часа има протест пред НС. Призовавам всички, които искат честен вот и да запазят гласа си, да излязат и подкрепят организаторите от "Правосъдие за всеки" на този протест".