Настояване Европарламентът да вземе мерки срещу закона за ЛГБТ пропаганда

Европейски и наши гей и правозащитни организации отправиха спешен призив към ЕП да предприеме „незабавни“ действия срещу български партии-членки

Новини
15:07 - 26 Септември 2024
1242
Настояване Европарламентът да вземе мерки срещу закона за ЛГБТ пропаганда

Няколко европейски и български ЛГБТ и правозащитни организации отправиха спешен призив към Европейския парламент да предприеме „незабавни“ действия срещу български партии-членки.

През август в България беше приет нов антигей закон, който забранява всякаква ЛГБТ информация в училищата. Законът беше подписан от президента Румен Радев въпреки широката съпротива на гражданското общество. Това прави България втората страна от ЕС след Унгария, която приема версия на скандалния закон на Русия от 2013 г. срещу гейовете. 

Отворено писмо до партийните фракции

Отвореното писмо на организациите Forbidden Colours, Reclaim, Български хелзинкски комитет, Български фонд на жените, Действие и Фондация Single Step е насочено към три основни партийни съюза в Европейския парламент: Алианса на либералите и демократите за Европа (ALDE), Европейската народна партия (ЕНП) и Партията на европейските социалисти (ПЕС). 

Писмото призовава политическите групи да демонстрират своята привързаност към европейските ценности,

като упрекнат българските партии в своите редици, които са гласували за закона и призовават Европейската комисия да се намеси.

„Нашето послание към ръководството на ALDE, ПЕС и ЕНП е ясно: ваша отговорност е да гарантирате, че основните ценности на Европейския съюз се поддържат от вашите партии-членки“, каза Реми Бони, директор на Forbidden Colors. „Подкрепяйки закона, тези български партии нарушиха основните принципи на човешкото достойнство, равенство и зачитане на човешките права, които са в основата на нашия съюз.

Поддържане на целостта на ЕС

В писмото се подчертава още, че радикалните, крайнодесни идеологии, като тези, които оказват влияние върху българското законодателство, представляват значителна заплаха за европейската демокрация. За приемането на закона гласуваха отделни партии в съюзите на ЕС. 

„Осъждането на тези партии е от съществено значение не само за защита на правата на ЛГБТ хората, но и за защита на целостта на самия ЕС. Ако не действаме, ще изпратим опасен сигнал, че спонсорираната от държавата дискриминация ще бъде толерирана в европейските политически семейства. Призоваваме лидерите на тези групи да заявят ясно, че в нашия Съюз няма място за вдъхновени от Русия анти-ЛГБТ закони.“ 

И още: „Европа не може да си позволи да изпадне отново в състояние, в което дискриминацията и омразата диктуват политиката. Българският закон е пряк внос на руската анти-ЛГБТ идеология и няма място в Европейския съюз. Време е европейските политици да заемат решителна позиция в защитата на човешките права и правото на децата на цялостно и безопасно образование“, продължи Бони.