НАТФИЗ чества 70-годишнината на проф. Здравко Митков

Дори и най-примитивната публика никога не се съпротивлява, когато й се поднесе висок артистичен резултат, казва режисьорът

Общество
08:05 - 11 Март 2022
2196
НАТФИЗ чества 70-годишнината на проф. Здравко Митков

На 11 март театралният режисьор и педагог проф. Здравко Митков навършва 70 години. Преподаватели, възпитаници, студенти, колеги и приятели ще се съберат в НАТФИЗ, за да отпразнуват юбилейната годишнина със спектакъла "Адската машина" от Жан Кокто, съобщават от театралната академия.

Обичам театър, който е блестящ в професионално отношение и храни както емоциите, така и ума. Обичам представления, които така те поглъщат, че забравяш личните имена на актьорите", казва проф. Здравко Митков за "Академика" (2022). 

Здравко Митков завършва театрална режисура в класа на проф. Николай Люцканов във ВИТИЗ през 1978 г. Година по-късно дебютира с "Щастливеца иде" от Руси Божанов в ДТ - Пазарджик. През годините поставя на сцените в Пазарджик, Перник, Младежки театър, Народен театър, Сатиричен театър, театър "София" и др., а също в Македония и САЩ.

Създава над 100 театрални и оперни постановки, сред които "Ромео и Жулиета" от Уилям Шекспир, "Рейс" от Станислав Стратиев, "Двуглавият орел" и "Адската машина" от Жан Кокто, "Животът, макар и кратък" и "Сауна" от Стратиев/Каринти, "Антихрист - суперзвезда" от Миклош Хубай, "О, щастливи дни" от Самюъл Бекет, "В самотата на памуковите полета" от Б. М. Колтес, "Йонадав" от Питър Шафър, "Празни стаи" от Станислав Стратиев, "Ключът" от Джуничиро Танидзаки и др. 

"Дори и най-примитивната публика никога не се съпротивлява, когато й се поднесе висок артистичен резултат. Тя някак си по интуиция го схваща, даже когато не е на интелектуалното ниво на драматургията. Докато евтините заглавия, които се родеят с чалгата - да, те могат да взривят салона със смях и френетични овации, но не означава, че такъв е вкусът на хората", казва проф. Здравко Митков за "Труд" (2017). 

Педагогическата кариера на проф. Митков в НАТФИЗ започва през 1985 г. като асистент по актьорство и режисура на проф. Н. Люцканов, а след това доцент (1996-1999) и професор (от 1999 до момента). Зам.-ректор е на НАТФИЗ (1997-2000) и ректор (2000-2003).