НАТФИЗ играе „Peter Gynt“ в Народния театър

Последният клас на проф. Снежина Танковска участва в една завладяваща и очарователна игра на човека със света и на света с човека

Култура
16:00 - 11 Януари 2023
4637
НАТФИЗ играе „Peter Gynt“ в Народния театър

Актьорите от последния клас на проф. Снежина Танковска в НАТФИЗ ще представят на сцената на Народния театър спектакъла „Peter Gynt“, удостоен с наградата на Театралната и филмовата академия "Най-най-най" 2022 за най-добро представление. Младите артисти ще гостуват в Народния на 25 януари.

Спектакълът е реализиран по идея на изтъкнатия педагог и режисьор проф. Снежина Танковска и произведенията на Дейвид Хеър и Хенри Ибсен. За съжаление проф. Танковска напусна внезапно този свят в края на 2020 г. 

Режисьор на последния дипломен спектакъл на нейния клас - „Peter Gynt“ е талантливият актьор и преподавател в НАТФИЗ Боян Арсов. Той е автор и на визуалната среда и костюмите. Боян Арсов пое класа на проф. Снежина Танковска след нейната кончина.

"Peter Gynt“ е проект, който се пребори за финансова субсидия в категория „Драматичен театър“ в програмата, чрез която НАТФИЗ подпомага професионалното укрепване на младите творци.

Ето я, започва нашата история!
Пътят е пред нас – свят фантасмагория.
Бързаме, мечтаем, вярваме, летим,
искаме, играем, сили не пестим.

Тръгвайте със нас, имайте търпение,
дайте ни кураж в нашто приключение.
То е за човека, който ни показа
цветове различни във света на Аза.

После ще се чудим прав ли беше той,
Питър Гинт се казва нашият герой!

„Peter Gynt“ на Дейвид Хеър е умен и забавен съвременен прочит на емблематичната поема „Пеер Гюнт“ от Хенрик Ибсен. С много настроение и чувство за хумор Дейвид Хеър прави ярки паралели със заобикалящия ни свят, като превръща героя на Ибсен в герой на нашето време и така с остър и тревожен тон изобличава несъвършенства на съвременния човек и общество", споделя режисьорът на постановката Боян Арсов.

"Нашият герой пътува през различни реални и фантазни светове, плод на неговото въображение и желание да открие себе си, да надскочи своите собствени граници, да усъвършенства сам себе си. Притежава желанието, волята и енергията да завладее света, да го оцвети в цветовете на своите мечти и копнежи, но в края на пътя идва въпросът за смисъла от положените усилия, за скритото значение зад думите „бъди себе си“, за несподеленото, пропуснатото и отреченото. Това пътуване – метафора за нашия живот, разкрива измеренията на човешкото в метаморфозите на човека на XXI век", открехва идеята Арсов.

„Peter Gynt“ е една завладяваща и очарователна игра на човека със света и на света с човека, игра, в която правилата са създадени, за да се нарушават, до момента в който вече няма накъде", казва режисьорът и актьор.

„Нима животът скрит е само във мечтите?
Поне веднъж виж го със очите!”

В спектакъла участват младите и дарови актьори Александър Андреев, Ванина Йорданова, Велина Георгиева, Георг Киряков, Георги Илиев, Дейвид Тумбарков, Захари Турманов, Ивана Керанова, Мартин Емануилов, Ростислав Панков, Сезер Сами, София Джустрова, Спартак Апостолов, Теодор Каракачанов, Теодор Ненов, Христо Тенчев. 

Преводът на текста е дело на Любов Костова. Хореографията е на проф. д-р Петя Цветкова и гл. ас. д-р Александър Манджуков. Музикална среда и вокален педагог Боян Христов, видео среда Jeason Brad Lewis, консултант гл. ас. д-р Тея Сугарева.