НАТИСК: Прокурори се оплакаха на САЩ и ЕС

Обвинителите припомнят за заговора за елиминиране на магистрати, Иван Гешев и висши ченгета

Общество
10:55 - 20 Април 2023
2717
НАТИСК: Прокурори се оплакаха на САЩ и ЕС

Асоциацията на прокурорите реагира с писма до институции в САЩ и ЕС, с които "строго осъжда неправомерния натиск, който се упражнява върху българските магистрати".

Подобно писмо написаха преди дни от Камарата на следователите.

От асоциацията посочват, че повод за писмата са опитите от последните месеци за дискредитиране на съдебната власт и конкретни магистрати, в това чисто и на главния прокурор Иван Гешев, от криминални групировки, политици, подсъдими и обвиняеми лица, част от които укриващи се от българското правосъдие в чужди държави.

Прокурорите заявяват, че не могат да останат безучастни, когато в продължение на повече от две години в България "сме свидетели на непрекъснати опити за пряка намеса на изпълнителната власт в работата на съдебната".

В писмата се посочва, че в последните месеци прокуратурата е направила обезпокоителни разкрития за готвен престъпен заговор за дискредитиране и елиминиране на магистрати, включително на главния прокурор и на висши полицейски началници.

Част от тези разкрития включват данни за проведени телефонни разговори между криминално проявени лица, в които се споменават крупен бизнесмен, разследван от прокуратурата за незаконен внос на опасни отпадъци в България, както и укриващ се в съседна държава подсъдим за ръководене на организирана престъпна група и длъжностно присвояване на 2,7 млрд. лв. от бившата Корпоративна търговска банка (КТБ), отбелязват от асоциацията.