НАТО може да събере повече от 300 хиляди войници при нападение от Русия

Русия
17:37 - 13 Юни 2024
2390
НАТО може да събере повече от 300 хиляди войници при нападение от Русия

Страните от НАТО "силно надхвърлиха" ангажимента си да разположат 300 000 боеспособни войници в рамките на 30 дни след хипотетична руска атака срещу членове на Алианса, каза високопоставен служител на НАТО пред Ройтерс, пожелал анонимност.

Този ангажимент беше поет през 2023 г. след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, което лидерите на НАТО често казват, че може да бъде последвано от нападение срещу членове на Алианса.

Москва отрича планове за нападение срещу страните от НАТО (например Путин каза на 5 юни, че това са "глупости, глупости", а тези, които "го измислиха", са "глупави като тази маса"). Руските официални лица отричаха атаката срещу Украйна по същия начин преди пълномащабното нахлуване.

300 хиляди души е обща цифра, разбивката й по отделни страни не е публикувана. "Предложенията от съюзниците, които са на масата, уверено надхвърлят 300 хиляди, които установихме. Това са силите, за които съюзниците ни казаха: "Те са ви на разположение сега на това ниво на готовност [30 дни]", цитира Ройтерс думите на представител на НАТО.