НАТО няма да остави без отговор саботажа на "Северен поток"

Европейският съюз също вече обеща "стабилен и обединен отговор" на "саботажа"

Свят
13:58 - 29 Септември 2022
2398
НАТО няма да остави без отговор саботажа на "Северен поток"

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди, че умишлена атака срещу инфраструктурата на съюзниците ще бъде посрещната с решителен отговор, съобщава "Ройтерс".

Изявлението му идва след това, което той нарече саботаж на газопроводите "Северен поток".

Цялата налична информация показва, че това е резултат от умишлени, безразсъдни и безотговорни актове на саботаж, се посочва в позиция на НАТО.

"Ние, като съюзници, сме се ангажирали да се подготвим, да възпираме и да се защитаваме срещу принудителното използване на енергетиката и на други хибридни тактики от държавни и недържавни участници. Всяка умишлена атака срещу критичната инфраструктура на съюзниците ще бъде посрещната с обединен и решителен отговор," се подчертава още в текста.

Европейският съюз също вече обеща "стабилен и обединен отговор" на "саботажа".

Според блока пробойните в двата подводни газопровода между Русия и Германия "не са съвпадение" и има признаци, че са били "умишлен акт".

От своя страна, Москва заяви, че версията за саботаж не може да бъде изключена, докато не бъде проведено допълнително разследване.

Кремъл обаче определи като "глупави" и "предвидими" твърденията, че Русия по някакъв начин стои зад евентуална атака срещу газопроводите "Северен поток".

Днес руското посолство в САЩ съобщи, че военни кораби на Съединените щати са били регистрирани в района, където бяха повредени тръбопроводите на "Северен поток".

Последваха и контраобвинения от страна на Запада. Представители на западните разузнавания твърдят, че руски военни кораби и подводници са били забелязани в района, където газопроводът "Северен поток" бе повреден тази седмица.

На свой ред ръководителят на Международната енергийна агенция (МАЕ) Фатих Бирол отбеляза, че е "много очевидно" кой стои зад предполагаемия саботаж срещу "Северен поток", без обаче да даде повече подробности.