НАТО : По-къс път за членството на Украйна

Актуални новини
14:41 - 10 Юли 2023
2485
НАТО: По-къс път за членството на Украйна

НАТО реши да отмени изискването Украйна да следва Плана за действие за членство, определящ целите, които трябва да бъдат изпълнени за присъединяване към Алианса. Това обяви украинският външен министър Дмитро Кулеба, цитиран от "Ройтерс".

В изявление в навечерието на срещата на върха на НАТО той посочи, че подобен ход ще съкрати пътя на Украйна за присъединяване към военния съюз.


"След усилени разговори съюзниците от НАТО постигнаха консенсус относно премахването на ПДЧ от пътя на Украйна към членство. Приветствам това дългоочаквано решение, което скъсява пътя ни към НАТО", написа Кулеба в Туитър.

Лидерите на страните от НАТО, които ще се срещнат във вторник и сряда в литовската столица Вилнюс, се опитват да преодолеят различията относно стремежа на Украйна за членство.


Киев иска да получи ясна покана да се присъедини към Алианса след края на войната и се надява дотогава да получи гаранции за сигурност.

В навечерието на срещата на върха все повече държави членки на НАТО подкрепиха предложението на Великобритания на Киев да бъде позволено да прескочи Плана за действие за членство, който определя политически, икономически и военни цели, които кандидатите трябва да изпълнят и които останалите източноевропейски страни трябваше да преминат, за да се присъединят към Алианса.