НАТО: Президентът Путин изгуби Украйна завинаги

Украйна
11:56 - 22 Декември 2023
2724
НАТО: Президентът Путин изгуби Украйна завинаги

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг смята, че Русия на практика вече не може да постигне военните си цели в Украйна въпреки вложените големите военни усилия.

Целта на инвазията, наредена от президента Владимир Путин, беше да се попречи на Украйна да се движи в посока към НАТО и ЕС, заявява той в интервю за dpa, резюмирано от Standard. "Въпреки това и след почти две години война, Украйна е все по-близо и до НАТО и ЕС, по-близо от всякога." Столтенберг е абсолютно сигурен, че Украйна в крайна сметка ще постигне целта си да се присъедини към НАТО.

"Президентът Путин изгуби Украйна завинаги", заяви Столтенберг, визирайки това, че Русия десетилетия наред е разглеждала Украйна като част от своята сфера на влияние.

В този смисъл войната, която Кремъл води вече две гдини, е голямо стратегическо поражение за Русия.

Йенс Столтенберг изтъква също изключително висока цена, която Русия плаща за своята война. Страната вече е загубила стотици самолети и хиляди танкове, а 300 000 войници са били убити или тежко ранени. В резултат на войната се увеличава и инфлацията, а жизненият стандарт спада. Освен това Русия е по-изолирана в политическо отношение, отколкото преди.

Столтенберг обаче предупреждава: "Нямаме никакви индикации, че Путин ще промени целите и политиката си. Той ще продължи да се опитва да окупира все повече територии."