НАТО разполага войски във Финландия само със съгласието ѝ

Столтенберг отбеляза и че приемането на Швеция остава приоритет за Брюксел

Свят
14:11 - 04 Април 2023
1808
НАТО разполага войски във Финландия само със съгласието ѝ

НАТО няма да разполага никакви войски във Финландия без нейно съгласие. Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, цитиран от ТАСС.

"Това е финландско решение. Няма да има войски на НАТО във Финландия без нейното съгласие", увери той.

Столтенберг подчерта, че Хелзинки ще осигури на Алианса "напреднала отбранителна индустрия" и "възможности от висок клас".

Той посочи, че след като Финландия се присъедини към НАТО, тя ще попадне в обхвата на член 5 от Вашингтонския договор, който предвижда колективна отбрана на всички страни членки на военния съюз преди военна агресия. По негови думи по този начин Финландия ще получи "желязна гаранция за сигурност".

Столтенберг отбеляза и че приемането на Швеция в НАТО остава приоритет за Брюксел. Той припомни, че всички 30 държави от НАТО вече са подписали протокола за приемане на Швеция и е необходимо той да бъде ратифициран единствено от Турция и Унгария.

"След като се присъедини към Алианса, Финландия също ще трябва да подпише и ратифицира този документ. Никой в ​​НАТО обаче не се съмнява, че този процес ще се случи възможно най-скоро", изрази увереност шефът на военния съюз.

Швеция и Финландия официално кандидатстваха заедно за присъединяване към Алианса през май миналата година, изоставяйки десетилетия военна необвързаност - решение, предизвикано от войната на Русия срещу Украйна, която започна на 24 февруари 2022 г.

Очаква се Финландия да се присъедини официално към НАТО по-късно днес. Членството на скандинавската страна ще бъде първото разширяване на Алианса, откакто Северна Македония се присъедини към него през 2020 г.