НАТО: Русия няма хора и боеприпаси за нова мащабна офанзива в Украйна

Украйна
12:24 - 10 Юли 2024
2075
НАТО: Русия няма хора и боеприпаси за нова мащабна офанзива в Украйна

Русия не разполага с необходимите боеприпаси и войници, за да започне нова мащабна офанзива в Украйна, съобщи Ройтерс на 9 юли, цитирайки думите на анонимен високопоставен служител на НАТО.

В изказване преди срещата на върха на Алианса във Вашингтон служителят е заявил пред репортери, че Москва е понесла "много големи" загуби, докато се опитва да използва ограничените си териториални придобивки.

Новата руска офанзива, започнала на 10 май в североизточната част на Харковска област на Украйна, на практика забуксува. Все пак армията на диктатора Владимир Путин подължава да оказва натиск в Донецка област - на запад от Авдеевка (Покровското направление), при Часов Яр (Краматорското направление) и при град Торецк. Много анализатори смятат, че офанзивата в Харковска област е била именно с тази цел - да пренасочи натам вниманието на украинските сили, докато руснаците пробват да разширят контролираната зона на изток.

 "Това, което им се налага да правят, е да заповядват на недостатъчно окомплектовани, неопитни части да се придвижват в райони за постигане на нереалистични цели", съобщава служителят на НАТО, цитиран от Ройтерс.

"Смятаме, че за да поддържа реални настъпателни операции, Русия ще трябва да осигури значителни доставки на боеприпаси от страни извън това, което вече получава от Иран и от Северна Корея", отбелязва членът на Алианса. По думите му, за целта ще е необходима и нова вълна на мобилизация в Руската федерация.

Москва задълбочи военното сътрудничество с Техеран и Пхенян по време на пълномащабната война. Докато Иран предоставя на Русия дронове "Шахед", използвани за нападения срещу украински градове и инфраструктура, Северна Корея е снабдила Путин с балистични ракети и милиони артилерийски снаряди и дори е изпратила военни инструктори, твърдят западни наблюдатели.

Според източника от НАТО украинската отбрана се е подобрила значително, въпреки че също е понесла тежки загуби. Ще мине известно време, преди Киев да натрупа достатъчно ресурси, за да започне собствена контраофанзива, отбелязва той.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че в момента не е уместно да се говори за украинска контраофанзива, тъй като Киев трябва да се съсредоточи върху защитата на това, което има. Всякакъв отпор срещу руските сили ще бъде възможен, след като пристигнат достатъчно оръжия, твърди той.