НАТО създава днес специална мисия за Украйна

Това ще позволи на алианса да започне да координира официално военната помощ за нападнатата от Русия страна

Актуални новини
10:59 - 14 Юни 2024
1683
НАТО създава днес специална мисия за Украйна

Министрите на отбраната на страните от НАТО се очаква да утвърдят мисия за дългосрочна поддръжка за Украйна днес - на втория ден от срещата си в Брюксел, предаде ДПА, като се позова на свои източници.

Досега съюзниците координираха подкрепата си за бившата съветска република посредством неофициална, оглавявана от САЩ контактна група. Държавите от НАТО обсъждат прехвърлянето на отговорността на официалните структури на алианса.

Очаква се министрите на отбраната да одобрят днес план за създаване на мисия на НАТО за Украйна с цел подпомагане и обучение в областта на сигурността. Това ще позволи на алианса да започне да координира официално военната помощ за нападнатата от Русия страна.

Създаването на мисията вече е било одобрено на по-ниско равнище вчера.

Войната в Украйна ще продължи, докато (руският президент Владимир) Путин очаква да се откажем, заяви вчера генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция след първия ден от заседанието на министрите на отбраната на страните от алианса в Брюксел. Той отбеляза, че над 99 процента от цялата военна помощ за Киев идва от държави от алианса.

Столтенберг призова да бъде постигнато споразумение тази подкрепа да остане в дългосрочен план на сегашното си равнище от 40 милиарда евро. Вноските на страните ще бъдат разпределени пропорционално според техния брутен вътрешен продукт, като половината от парите ще бъдат осигурявани от САЩ, уточни той.

Генералният секретар на НАТО каза още, че днес ще бъдат обсъдени и нови планове за увеличаване на оръжейното производство и укрепване на дългосрочното сътрудничество с военната промишленост на държавите от алианса.

Министрите на отбраната на съюзниците се събират за последен път преди срещата на върха на НАТО във Вашингтон следващия месец.