НАТО: Северна Корея снабдява Русия с ракети за Украйна

Русия
17:08 - 30 Януари 2023
1909
НАТО: Северна Корея снабдява Русия с ракети за Украйна

Северна Корея доставя ракети на Русия за войната ѝ срещу Украйна. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на среща с южнокорейския външен министър Пак Джин в Сеул.

Миналата есен американското разузнаване твърдеше, че Русия купува ракети и артилерийски снаряди от Северна Корея, за да ги използва в Украйна. Според CNN американски служители са заявили, че Пхенян се опитва да скрие доставките на боеприпаси, като прави така, че те уж се изпращат в Близкия изток или Северна Африка.

Северна Корея отрече, а Москва също отхвърля подобни твърдения.

Столтенберг също така потвърди предишни медийни съобщения, че Пхенян е доставил оръжия на контролираната от руската държава наемническа групировка "Вагнер". Това "допълнително подхранва агресивната война на Русия срещу Украйна", заяви шефът на НАТО, цитиран от официалния сайт на Алианса.

Твърди се също, че Северна Корея е изработвала зимни униформи за руските войници, които се бият срещу Украйна, съобщи радио "Свободна Азия" на 8 ноември 2022 г.

По време на визитата си в Южна Корея генералният секретар на Алианса подчерта и значението на разширената възпираща сила на САЩ срещу Северна Корея.