НАТО смята, че Китай е заплаха за световния ред

Антъни Блинкън, обвини Пекин, че подкопава основания на правила ред

Свят
13:41 - 30 Юни 2022
1562
НАТО смята, че Китай е заплаха за световния ред

Лидерите на НАТО за първи път изразиха загриженост от заплахата, която Китай представлява за световния ред, отбелязва британското издание "Гардиън". Въпреки че войната на Русия срещу Украйна доминираше в дискусиите на срещата на върха на НАТО, Китай си спечели място сред най-тревожните проблеми за западния алианс в областта на сигурността, коментира вестникът.

Последната стратегическа концепция на алианса беше договорена през 2010 г. и в нея Китай не се споменаваше, припомня изданието. В новата концепция се посочва, че политиката на Китай поставя под въпрос интересите, сигурността и ценностите на НАТО, въпреки че Русия остава най-значимата и пряка заплаха за сигурността, пише "Гардиън".

НАТО предупреди, че китайското правителство "бързо разширява" ядрения си потенциал, без да увеличава прозрачността или да участва добросъвестно в контрола на въоръженията, и използва икономически лостове, за да "създава стратегически зависимости и да засилва влиянието си", добавя британското издание. То цитира думите на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, който обвини Пекин, че подкопава основания на правила ред, "в който вярваме, който помогнахме да бъде изграден".

"Гардиън" отбелязва и че напът за срещата на върха министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън е заявил, че руската инвазия в Украйна е показала необходимостта от допълнителна бдителност и предпазливост по отношение на потенциални китайски действия срещу Тайван.