НАТО: Украйна може да разчита на нашата подкрепа и сега, и в дългосрочен план

Съюзниците се споразумяха да подкрепят плана за по-голямата роля на НАТО във военната помощ и обучението

Политика
09:07 - 12 Април 2024
3607
НАТО: Украйна може да разчита на нашата подкрепа и сега, и в дългосрочен план

Наскоро НАТО отбеляза 75 години от своето създаване. По време на двудневна среща в Брюксел, генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг обеща подкрепа за Украйна в дългосрочен план.

„Съюзниците се споразумяха да подкрепят плана за по-голямата роля на НАТО във военната помощ и обучението. Подробностите ще станат ясни в следващите седмици. Украйна може да разчита на подкрепата на НАТО сега, но и в дългосрочен план“, каза той.

Генералният секретар предложи фонд в размер на 107 милиарда долара за период от 5 години.

Военната подкрепа на Алианса е от решаващо значение. Преди една година страните членки Полша и Словакия предоставиха на Украйна по-голямата част от своите съветски изтребители МиГ-29.

Полковник Евгений Булацик, ветеран и командир на 7-а тактическа авиационна бригада, казва, че западните доставки са им позволили да модернизират остарелия си флот.

„Осигуреното оборудване беше използвано ефективно. Тези оръжия имат по-голям обсег и са много по-точни и ефективни от съветските модели. Надявам се, че комбинацията от двете оборудвания ни дава шанс за оцеляване и дори за победа“, каза той.

След като украинските самолети бъдат адаптирани да работят с западните оръжейни системи, те се превръщат в ефективна платформа за поразяване на цели.

Полковник Булацих подчерта необходимостта от повече боеприпаси и изрази надежда за безпроблемното пристигане на американските изтребители F-16.

„Интегрирането на западните самолети в съществуващия ни флот ще ни предостави по-големи възможности за ефективно противодействие на военновъздушните сили на Русия“, каза Булацих.

Андрий, пилот ветеран, който предпочита да не разкрива фамилията си от съображения за сигурност, е бил граждански пилот преди войната. Той е извършил последния си полет с самолет Airbus само четири дни преди началото на войната. В момента изпълнява военни полети ежедневно.

И пилотът, и командирът вярват, че чрез военните доставки на НАТО ще успеят да променят ситуацията на фронтовата линия.