НАТО укрепва Източния си фланг

Свят
18:58 - 16 Юни 2022
2600
НАТО укрепва Източния си фланг

Министрите на отбраната на НАТО са обсъждали на днешното си заседание възможностите за разгръщането на повече бойни формирования на източния фланг, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след края на срещата и поясни:

"Тук има три елемента - повече изнесено присъствие, повече предварително изнесено оборудване и предварително разпредели сили с отговорност за специфичен регион. Така че не всички сили ще бъдат разгърнати, някои от тях ще останат в своите си страни, но готови да се придвижат, ако се наложи".

Столтенберг обяви, че се очаква на срещата на върха в Мадрид да бъдат взети решения в 5 ключови области и ги обяви така:

"Значително по-силна отбрана и сдържане, устойчива подкрепа за Украйна и на останалите партньори в риск, ще вземем решения и за новата стратегическа концепция за НАТО, която ще определи позицията ни спрямо Русия, за появяващите се предизвикателства и за първи път за Китай. В този контекст приветствам факта, че лидерите от Азиатско тихоокеанското икономическо сътрудничество ще участват в нея за първи път".

Столтенберг уточни, че на срещата ще присъства и президентът на Украйна Володимир Зеленски.