Научни експерименти , които са могли да предизвикат края на света

Зоната на здрача
16:44 - 10 Февруари 2021
5708
Научни експерименти, които са могли да предизвикат края на света

Историята ни е пълна с опити, за които хората са смятали, че могат да доведат до края на съществуването ни и вероятно са имали право. Ето някои примери:

1. Свръх-дълбоката сонда на полуостров Кола

Проектът е имал за цел да достигне до максимално най-дълбоката точка в земните недра и е бил стартиран през 1970г. от СССР. Съветският екип е стигнал до забележителните 12 километра през 1994г. Диаметърът на тази дупка е била между 30-50 км и е могла да предизвика толкова мощна сеизмичен трус, който никой и нищо да не е в състояние да овладее.

2. Новозеландските бомби Цунами

Известна повече като Графство отколкото земя на иновации в създаването на оръжия, пред 1944-1945г. Нова Зеландия е участвала в експеримент за създаването и използването на бомби, които могат да предизвикат цунами.

Чрез стратегическо поставяне на бомби, военните учени, които са стояли зад проекта "Seal" вярвали, че могат да отклонят експлозивната енергия чрез водата, предизвиквайки огромни приливни вълни.

След хиляди тестови експлозии, Нова Зеландия прекратява експериментите, тъй като военните учени не могли да решат как да концентрират експлозивната енергия в хоризонтална посока.

Ако тестовете на цунами-бомбите обаче са били успешни, то днес създаването на цунами може да е леснодостъпно и свободно да позволява на всеки, който разполага с конвенционално взривно устройство да предизвика хаос и смърт.

3. Операция Облак

В края на 1940 г., САЩ се опитва да отклони пътя на ураганите чрез потушаване на бурите със сух лед. След като учените изсипали над 180 кг сух лед в урагана, който се движел на изток в Атлантическия океан, ураганът направил изключително непредсказуем ход и внезапно променил посоката си. Тогава той връхлетял върху град Савана в щата Джорджия, убивайки няколко човека и причинявайки щети на стойност 200 милиона долара. От този момент експериментите с цел намеса в климатичните условия са официално забранени.

4. Проект Меркурий и проект Вулкан

От 1987 до 1992 г. руската армия детонирала ядрени оръжия под земята, с цел да промени тектонични плочи и електромагнитни полета, като оръжие, в проекта Меркурий и проект Вулкан.

Тези експерименти звучат като сценарии за лош филм за Джеймс Бонд, но всъщност четири такива експериментални опити наистина са се случили, докато най-накрая конвенция от 1978 г. влязла в сила, забранявайки на военните или други организации да правят експерименти оказвайки влияние върху околната среда. Нарушаването на целостта на тектоничните плочи е могло да доведе до серия от тежки земетресения и да дестабилизира електромагнитните полета, което на теория би довело до редица напълно непредсказуеми проблеми.

5. Генетично променени супер-организми, които ядат петрол

През 1970г. учени от отдела за развитие към General Electric представили вид плазмид, който позволявала на бактерията Pseudomonas putida да смилат петрол.

Учените създали бактерията с надеждата, че ще се използва за почистване на нефтени разливи.

Но много хора били ужасени, че тези инженерни бактерии могат да вилнея и консумират всичко по пътя си, и унищожат други изключително важни бактерии и организми, без които Земята едва ли би оцеляла.

6. Случайно създадена Черна дупка

Преди появата на Релативисткия колайдер на тежки йони в Ню Йорк, се натрупали обществени страхове за създаването на неконтролируема черна дупка по време процеса на неговото действие. Това довело до множество сензационни заглавия в пресата като "Машина може да предизвика втори голям взрив и да унищожи Земята."

Изследователи в Релативисткия колайдер изучавали различните аспекти на черните дупки, но те нямат енергия и възможността наистина да създадат гравитационното черна дупка. Дали изследователите са кръстосали пръсти или не когато започнали експерименти през 2000 г., е друг въпрос, но е факт, че все още съществуваме и не сме пострадали от екстремните релативистки ефекти, каквото би могло да има едно пътуване през черна дука.

7. Операция Морска звезда

Струва ли ви се добра идея да изкарате няколко атомни бомби в рамките на електромагнитното поле на земното кълбо и да ги взривите, само за да видите какво ще стане?

Очевидно екип от американски учени през 1962 решили, че няма проблеми да рискуват съдбата на цялото човечество и направили точно това.

За щастие, магнитното поле отблъснало енергията от експлозията към открития Космос, но ако не бяхме извадили този късмет, резултатът щеше да е пълна загуба на защита от космическите лъчи и слънчеви бури, както и няколко унищожителни земетресения за гарнитура.

8. Атомния тест в Тринити

Когато се върнем назад и погледнем към първата официална детонация на атомна бомба, започваме се чудим как изобщо тези хора са посмели да поемат такъв риск. Имало е няколко различни версии за крайния резултат, някои от учените изобщо се съмнявали, че бомбата ще се задейства, но най-зловеща била хипотезата на Франко Ферми. Той вярвал, че атомната експлозия ще се развие в неспираща верижна реакция е така ще доведе до измиране на целия живот на Земята. За всеобща радост, Ферми не се оказал прав, но все още стои въпроса допустимо ли е да се поема подобен риск в името на науката?