Навалная призова руснаците да протестират срещу Путин в деня на изборите

Русия
13:00 - 06 Март 2024
1566
Навалная призова руснаците да протестират срещу Путин в деня на изборите

Юлия Навалная, вдовица на опозиционния лидер Алексей Навални, призова руснаците да се присъединят към протест в деня на изборите на 17 март и да гласуват срещу президента Владимир Путин или да развалят бюлетините си, предава "Ройтерс".

Във видеоклип в YouTube Навалная каза, че е почерпила надежда от огромните тълпи, които се събраха миналата седмица за погребението на съпруга й, който почина в арктическа наказателна колония на 16 февруари.

Тя призова хората да се присъединят към акцията на 17 март. Целта е хората да могат да се регистрират на протест, без риск от арест, като всички излязат масово по едно и също време в изборния ден в градовете в цялата страна.

"Трябва да използваме изборния ден, за да покажем, че ни има и че сме много. Ние сме истински, живи хора и сме против Путин. Трябва да дойдете в избирателната секция в същия ден и по едно и също време - 17 март на обяд", каза Юлия Навальная.

"Какво да правите след това? Изборът е ваш. Можете да гласувате за всеки кандидат, освен за Путин. Можете да развалите бюлетината, можете да напишете "Навални" с големи букви върху нея. И дори да не виждате смисъл да гласувате изобщо можете просто да дойдете и да стоите в избирателната секция, а след това да се обърнете и да се приберете вкъщи."

След смъртта на съпруга си Навалная обеща да продължи работата му и направи няколко важни политически изяви на Запад, включително среща с президента на САЩ Джо Байдън и обръщение към Мюнхенската конференция по сигурността и Европейския парламент.

Кремъл категорично отхвърли обвиненията на Навалная, че Путин е убил Навални, и отказа да коментира обществения отзвук за смъртта и погребението му. В смъртния му акт пише, че е починал от естествена смърт на 47 години.