Навални: Христо Грозев е истинската звезда на филма за мен

Посвещавам целия си принос на честните и смели хора, където и да живеят, които намират сили ден след ден да се противопоставят на чудовището на диктатурата, заяви опозиционерът от затвора

Култура
20:08 - 15 Март 2023
3332
Навални: Христо Грозев е истинската звезда на филма за мен

Лежащият в затвора руски опозиционен политик Алексей Навални посвети в сряда участието си в документалния филм за него, спечелил Оскар, на онези, които се борят срещу диктатурата и войната.

"Навални" на режисьора Даниел Рохер, разказващ за отравянето, което едва не уби най-известния опозиционер в Русия и задържането му при завръщането му в Москва през 2021 г., спечели наградата за най-добър документален филм в неделя.

В поредица от туитове, публикувани от негови поддръжници, Навални каза, че ранните сутрешни новинарски бюлетини на радиото в наказателната колония, където той излежава присъда от 11 и половина години затвор, са пропуснали документалната категория от своя репортаж за церемонията по връчването на Оскар.

"Добър знак", помислил се Навални за това премълчаване.

Той получи потвърждение, че филмът е спечелил едва когато присъствал на съдебно заседание по видеовръзка и адвокатът му съобщи новината.

"Разбира се, че съм ужасно щастлив и докато се радвам, се опитвам да не забравям, че не аз получих Оскар", каза той, хвалейки Роер, собствената си близка сътрудничка Мария Певчих и българския разследващ журналист Христо Грозев - "истинската звезда на този филм".

Той благодари на съпругата си Юлия, че го подкрепи "и няколко пъти ме спря да не убия снимачния екип".

Навални завършва с думите: "Посвещавам целия си принос на честните и смели хора, където и да живеят, които намират сили ден след ден да се противопоставят на чудовището на диктатурата и нейния постоянен спътник - войната".

Във филма Навални и Грозев приписват отговорността за отравянето на екип от агенти от службата за държавна сигурност (ФСБ).

Русия отрече да има опит за убийството му и държавата да е замесена в случилото се. В понеделник говорителят на Кремъл заяви, че наградата показва "известен елемент на политизация" в Холивуд.

След завръщането си от Германия, където се възстанови от отравянето, Навални веднага беше задържан на летището в Москва. Сега той излежава присъда по обвинения в измама и неуважение към съда, които според него са скалъпени, за да го накарат да млъкне.