Навални: Излезте по улиците и протестирайте

Русия
12:25 - 02 Март 2022
4294
Навални: Излезте по улиците и протестирайте

Алексей Навални, върлият критик на Путин, който в момента е в руски затвор, публикува в профила си във Фейсбук призив към всички хора по света да излязат на протест против руското нахлуване в Украйна. Ето какво написа той:

„Ние - Русия - искаме да бъдем нация на мира. Уви, сега малко хора ни наричат ​​така.

Но нека поне не се превръщаме в нация от уплашени и мълчаливи хора. Страхливци, които се преструват, че не забелязват агресивната война, отприщена от нашия очевидно луд цар срещу Украйна.

Не мога, не искам и няма да мълча, гледайки как псевдоисторическите глупости за събитията отпреди 100 години се превърнаха в извинение руснаците да убиват украинци, а те, защитавайки се, да убиват руснаци.

Двадесетте години на 21-ви век е, а ние гледаме новините за хора, горящи в танкове и бомбардирани къщи. Гледаме по телевизията реалните заплахи за започване на ядрена война.

Аз съм от СССР. Роден съм там. И основната фраза оттогава – от детството ми – беше „борба за мир“. Призовавам всички да излязат на улицата и да се борят за мир.

Путин не е Русия. И ако има нещо в Русия в момента, с което можете да се гордеете най-много, това са тези 6835 души, които бяха задържани, защото - без никой да ги призовава - те излязоха на улиците с плакати "Без война".

Казват, че който не излиза да протестира и не рискува да бъде арестуван, не може да призовава за митинг. Аз вече съм в затвора, така че мисля, че мога.

Не може да се чака повече. Където и да сте. В Русия, Беларус или от другата страна на планетата. Излезте на главния площад на вашия град през всеки делничен ден в 19.00 часа и в 14.00 часа, през уикендите и празниците.

Ако можете да направите шествие, направете го през уикенда. Да, малко хора могат да излязат на първия ден. А във втория – още по-малко. Но ние трябва, стискайки зъби и преодолявайки страха, да излезем и да поискаме край на войната.

Всеки арестуван трябва да бъде заменен от двама новодошли. Ако – за да спрем войната – трябва да пълним затворите, ние ще ги напълним.

Всичко има цена и сега, през пролетта на 2022 г., ние трябва да платим тази цена. Никой друг. Нека не сме „против войната“. Нека се ​​борим срещу войната”.