Навални: Към Горбачов изпитвах необуздано раздразнение, после уважение

Съветският лидер направи подвиг, като се оттегли мирно и доброволно, казва руският опозиционер

Новини
21:08 - 31 Август 2022
3090
Навални: Към Горбачов изпитвах необуздано раздразнение, после уважение

Лишеният от свобода руски опозиционер Алексей Навални не пропусна да отдаде почит на починалия миналата нощ бивш съветски ръководител Михаил Горбачов и подчерта, че той е съумял "да се оттегли мирно от властта", предаде Франс прес.

Според Навални Горбачов се е оттеглил мирно и доброволно, зачитайки волята на избирателите, което, само по себе си, е било истински подвиг "по стандартите на бившия Съветски съюз".

Екипът на опозиционния руски политик публикува негово изявление в Туитър, в което той припомня, че "последните политически затворници в СССР бяха освободени именно по времето на Горбачов". Самият Навални е в ареста от 2021 г., след като оцеля при опит за отравяне, за което той обвинява руските власти. Те от своя страна отричат да имат някакво отношение към случая.

Алексей Навални, който се прочу с разследванията си за корупция в средите на руския елит, заяви още, че Горбачов е бил "един от малкото управляващи, които не използваха властта за лично облагодетелстване".

Последният лидер на СССР Михаил Горбачов почина тази нощ на 91-годишна възраст. Западните държави му отдадоха почит като човек с големи заслуги за световния мир. Отношението към фигурата на бившия ръководител в самата Русия обаче е смесено, тъй като за мнозина там разпадането на СССР все още е болезнена травма.

"През годините моето отношение към Горбачов се промени от необуздано раздразнение (...) към уважение и малко тъга", каза още Навални. "Убеден съм, че живота и делото на Михаил Горбачов, които са от огромно значение за (познаването на) случилото се през 20-и век, ще бъдат оценени много по-положително от поколенията след нас", заяви Алексей Навални.