Навални от ГУЛАГ в Арктика: Аз съм вашият нов дядо Мраз

Руският опозиционер бе преместен в една от най-суровите затворнически колонии - "Полярен вълк"

Актуални новини
13:30 - 26 Декември 2023 (обновена)
6198
Навални от ГУЛАГ в Арктика: Аз съм вашият нов дядо Мраз

Руският опозиционен политик Алексей Навални, който излежава излежава 19-годишна присъда за "екстремизъм," потвърди информацията, че е пристигнал в затвор в Арктика, който по думите му е затрупан със сняг, и допълни, че е в отлично настроение въпреки уморителното 20-дневно пътуване, предаде Ройтерс.  

Съмишлениците на руския опозиционер бяха загубили контакт с него в продължение на повече от две седмици, като през цялото това време нямаше никаква информация къде се намира Навални.

Неговата говорителка Кира Ярмиш вчера заяви, че 47-годишният критик на Кремъл е отведен в наказателна колония номер 3, разположена в Харп в Ямало-Ненецкия регион, на около 60 километра на север от Северния полярен кръг и на близо 1900 километра североизточно от Москва.

"Аз съм вашият нов Дядо Мраз", се казва в шеговито изявление на Навални от новото място за лишаване от свобода, публикувано от неговите адвокати в социалната мрежа "Екс".

"Е, сега имам палто от овча кожа, шапка ушанка, а скоро ще си взема и валенки (традиционни руски зимни обувки). Двайсетте дни, през които пътувах, бяха доста уморителни, но все още съм в отлично настроение, подобаващо на Дядо Мраз", допълва Навални.

Новият дом на Навални, известен като колонията "Полярен вълк", се смята за един от руските затвори с най-сурови условия. Повечето лишени от свобода там са осъдени за тежки престъпления. Зимата е много студена и през следващата седмица температурите там ще паднат до около минус 28 градуса по Целзий, отбелязва Ройтерс.

Въпросната наказателна колония е създадена през 60-е години като част от системата съветски лагери за принудителен труд ГУЛАГ, пише в. "Московски комсомолец".  

В публикацията в "Екс" Навални изказва благодарността си към поддръжниците си и на всички останали, за проявената от тях загриженост за състоянието му по време на дългото пътуване. Той разказва, че е видял охранители с автомати и кучета пазачи и е излязъл на разходка в зоната за упражнения, която според него се намирала в съседна килия, чийто под е бил покрит със сняг.

Ямало-Ненецкият автономен окръг на Руската федерация се намира отвъд Полярния кръг

"Както и да е, не се притеснявай за мен. Аз съм добре. Ужасно се радвам, че най-накрая пристигнах", казва Навални.

Преди това той беше задържан в затворническата колония IK-2 в централната част на Владимирска област, където излежаваше присъда по обвинения в измама.

Неговите съюзници свързват момента на изчезването му с обявяването на президента Владимир Путин на 8 декември, че ще се стреми да бъде преизбран в президентската надпревара през 2024 г.

Навални призова руснаците да "гласуват за всеки друг кандидат", освен за Путин, на изборите на 15-17 март.