Навални призова ЕС да атакува олигарсите около Путин

ЕС наложи санкции на шестима души, заподозрени за нападението срещу опозиционера

Свят
17:31 - 27 Ноември 2020
1039
Навални призова ЕС да атакува олигарсите около Путин

Руският опозиционер Алексей Навални призова ЕС да наложи икономически санкции на олигарси, приближени на президента Владимир Путин, информира АФП.

"Няма смисъл да се налагат санкции на полковници или генерали, или на някои хора, които определено не пътуват много", каза Навални пред евродепутати по време на видеоконферентна връзка. Опозиционерът се обърна към Комисията по външни работи към Европейския парламент.

Навални, който се възстановява в Германия след отравяне, което се предполага, че е поръчано от Кремъл смята, че е необходима нова стратегия. Той поясни, че се санкционират руски чиновници и военни, които "определено нямат много имущество или банкови сметки в Европа". Според него Брюксел трябва да преследва истинския вътрешен кръг на Путин от олигарси с яхти и инвестиции в ЕС.

Западни правителства заключиха, че Навални е отровен с новичок.

ЕС наложи санкции на шестима души, заподозрени за нападението срещу опозиционера.

Но Навални отбеляза, че е грешка да се търси политически мотив в действията на Москва, тъй като елитът се интересува само от пари.

"Руската държава трябва да се третира като банда престъпници, които временно са превзели властта", смята той и призова Европа да подкрепи руския народ.

Сергей Навални също призова Брюксел да отхвърли резултатите от парламентарните избори в Русия през следващата година, които според него със сигурност ще бъдат фалшифицирани.