Навални се връща в Русия въпреки рисковете

Опозиционерът вероятно вече напълно е възстановил здравето си

Свят
11:26 - 13 Януари 2021
1193
Навални се връща в Русия въпреки рисковете

Критикът на Кремъл Алексей Навални заяви в сряда, че ще отлети обратно за Русия на 17 януари от Германия, където се възстановява след отравяне, съобщава "Ройтерс".

Навални написа в инстаграм, че вероятно вече напълно е възстановил здравето си и е време да се върне в Русия, въпреки че срещу него има различни правни заплахи.

Лаборатории в три европейски държави заключиха миналата година, че Навални е отровен със съветския нервопаралитичен агент новичок. Откритията принудиха ЕС да наложи санкции на няколко руски представители.

44-годишният критик на Кремъл и активист срещу корупцията се разболя след качването си на самолет в Сибир през август 2020 г. По-късно той бе хоспитализиран в Берлин. Германия твърди, че има доказателства, че Навални е отровен с новичок, но Москва отвръща, че лекарите не са открили следи от отрова.

Миналия месец Федералната служба за изпълнение на наказанията на Русия нареди Навални веднага да се върне от Германия и да се яви в московски офис. Ако не се яви навреме, той ще бъде задържан.