Навални зове за улични протести

Критикът на Кремъл заяви, че това което се случва с него е незаконно

Свят
14:48 - 19 Януари 2021
1144
Навални зове за улични протести

Алексей Навални, който беше арестуван в понеделник при завръщането си в Русия и осъден на 30 дни зад решетките, призова руснаците на улични протести, предаде Ройтерс. Присъдата е за нарушаване на предходна условна присъда и може да се окаже прелюдия към друга, по-дълга присъда.

Московските затворнически власти поискаха условната присъда на Навални от 3,5 години зад решетките да бъде преобразувана в ефективна. Делото ще се гледа в началото на февруари, а предстоят и още няколко.

На излизане от полицейския участък Навални заяви пред събралите се свои поддръжници, че единственото от което трябва да се страхуват е техният собствен страх. „Не се страхувайте, излезте на улиците, не заради мен, заради вас самите и вашето бъдеще“, казва Навални във видео, пуснато в „Туитър“.

Привърженици на Навални планират да протестират в събота, а пред властите в Москва е представено искане да разрешан демонстрация с участието на поне 10 хиляди души в края на масеца. В понеделник в Москва бяха задържани около 70 привърженици на Навални и журналсти, съобщават от мониторинговата група ОВД-инфо.

Навални заяви, че това което се случва с него е незаконно и обвини президента Владимир Путин, че от страх е „изхвърлил наказателния кодекс през прозореца“. Кремъл не реагира, но преди беше казвал, че Навални трябва да се изправи пред правосъдието, ако е направил нещо нередно.