Навършват се 36 г. от аварията в Чернобилската АЕЦ

Новини
08:15 - 26 Април 2022
1097
Навършват се 36 г. от аварията в Чернобилската АЕЦ

Днес се навършват 36 години от аварията в атомната електроцентрала в Чернобил. На 26 април се отбелязва и Международният ден в памет на жертвите на радиационните аварии и катастрофи.

Ядрената централа в Чернобил стана център на световното внимание отново в първите дни на руското нахлуване в Украйна преди два месеца.  Руските войници контролираха района на централата в началото на войната, но после се изтеглиха оттам.

Експлозията в Чернобил става през нощта на 26 април 1986 година. Взрив на четвърти реактор, след нея и пожар. Той гори 10 дни и изхвърля в атмосферата радиоактивни елементи, които достигат до 17 държави, сред тях и България.

Над 300 000 души, живеещи в района на катастрофата, са принудени да напуснат домовете си.

По данни на комисията на ООН, изследвала последиците от радиацията, смъртните случаи, свързани директно с катастрофата са 31 - работници в централата и пожарникари.

Други данни сочат, че катастрофата е предизвикала над четвърт милион случаи на различни заболявания. Точният брой на жертвите остава неясен, а споровете за дългосрочните последствия от инцидента продължават.

На 15 декември 2000 година централата в Чернобил беше окончателно затворена,

а световната общност вложи над 2 милиарда евро в изграждането на нов специален стоманен саркофаг над четвърти реактор, за да се гарантира спирането на изтичане на радиация от него за период от 100 години.

Украйна има 15 ядрени реактора и е вторият най-голям производител на ядрена енергия след Франция.