Навиците на щастливите хора

Да се фокусираш върху позитивното предоставя ползи и за здравето

Любопитно
12:18 - 29 Май 2019
2107
Навиците на щастливите хора

Кога беше последният път, когато се почувствахте наистина щастливи? От този вид щастие, като че ли току-що сте спечелили олимпийски златен медал? Това е невероятно, но често мимолетно чувство. И много от нас не получават достатъчно от него. Ето 6 навика на истински щастливите сред нас:

Прекарват време с други щастливи хора

Хората притежават рядката способност да търсят рая или ада в другите. Толкова е лесно да попаднем в капана на различните видове токсични връзки, които ни дърпат към дъното. Затова най-добрият лек срещу всичкото това потенциално нещастие, е да се заобиколим с позитивни хора. Тази практика се свързва с по-високо самочувствие, креативност и наслада от живота. Все пак радостта е заразна.

Изследователите, които изучавали разпространението на щастието за период от 20 години, открили, че хората, които са заобиколени от щастливи хора, са по-склонни да бъдат щастливи в бъдеще. В този смисъл компанията ви е нещо като инвестиция. В себе си.

Отделят време, за да празнуват хубавите неща

Значението на това да празнуваш победите си, особено малките, често бива подценявано в преследването на все по-амбициозни цели. Не е изненадващо, че много щастливи хора отделят време да оценят всичко хубаво, което им се случва.

Да се фокусираш върху позитивното предоставя ползи и за здравето – намалява стреса, облекчава болката и удължава продължителността на живота при хората със сърдечни проблеми. Щастливите хора знаят колко важно е да живеят в настоящия момент, да се наслаждават на хубавата храна или на слънчевия ден.

Раздават се

Дори най-малкото добро дело – като да подариш книга на приятел – може да свърши чудеса с щастието ви. Когато помагаме на другите, това не прави само тях щастливи, а също предизвиква в нас прилив на окситоцин, серотонин и допамин, като всички те предизвикват изключително чувство на щастие.

Според проучванията хората, които доброволстват, са по-щастливи и физически по-здрави, а учените говорят за еуфорично състояние, което хората често постигат, когато дават времето, енергията или парите си.  

Отделят време да изслушват – когато е възможно, очи в очи

Когато слушаме, засилваме способността си да приемаме повече знание, вместо да блокираме света с думите си или разсейващите си мисли. Човек, който знае как да слуша, често се чувства целеустремен след разговора. В този ред на мисли, едно проучване открива, че тези, които участват в по-смислени разговори (за разлика от тези, които се занимават с общи приказки), се чувстват по-удовлетворени.

Освен това общуването очи в очи вместо онлайн, допринася за по-приятни усещания и намалява тревожността.

Усмихват се безсрамно

Никой не се събужда щастлив всеки ден. Но някои хора наистина се трудят за щастието си. Дори и да не се чувствате много положително, ако търсите щастливите мисли в себе си и след това им се усмихвате искрено, това ще увеличи нивата ви на щастие и ще ви направи по-продуктивни.

Наистина е толкова просто колкото изглежда – самият опит да бъдете щастливи е равносилен на избора да сте щастливи. И най-често работи.

Култивират устойчивост

Според психолозите устойчивостта, а не щастието, е противоположността на депресията. Способността да се изправяме след поражение е ключът към успех в живота и следователно е от съществено значение за щастието, което трябва да бъде нашият главен показател за успех.

Може и да е клиширано, но е вярно – паденията ни изграждат.