Наводнена улица в Пловдив погълна боклукчийски камион, водата влезе в къщите

Спукан водопровод е причината за теча

У нас
18:14 - 15 Октомври 2024
6365
Наводнена улица в Пловдив погълна боклукчийски камион, водата влезе в къщите

Камион на общинската фирма "Чистота" в Пловдив пропадна в наводнена от спукан водопровод улица. Сметовозът остана блокиран за часове, а на хората от околните къщи се наложи да правят прегради и да отклоняват водата, за да не влезе в гаражи и приземни помещения.

Всяка сутрин по улица "Иларион Макариополски" в Пловдив минава сметовоз. Днес обаче работата му спряла неочаквано. Асфалтираната улица е била пълна с вода, при опит камионът да премине задната му дясна гума пропада.

Валентин Илиев пръв усетил, че настилката се превръща в плаващи пясъци:

"Взехме казаните, вече тръгваме и изведнъж буум - задницата потъна вътре. И ние се чудим какво става. И като се обърнахме, таман вече се качваме и буум - пак потъна, втори път, да."
Дупката, в която камиона пропада, не е обозначена.

"То е нещо отдолу, което не се вижда във водата. То и няма обезопасено, поне знак. Всеки ден от тук минават коли, за училище ходят деца. От тука прескачаха възрастни хора", обясни пред БНТ Тихомир Кючюков, шофьор в ОП "Чистота" - Пловдив.

Докато авариен екип със специализирана техника обсъждаше как безопасно да извадят сметовоза, водата започна да влиза в най-близките къщи.

"Как да я спрем – ето слагаме разни работи да я спрем да не влиза вътре, ама ето погледнете то се вижда. Аз съм на 74 г., той е на 83 г. и правим тука прегради, защото ВиК-то не си гледа работата", разказа потърпевшата Дора Станева.

Преди седмица на мястото е имало ремонт, съобщиха от ВиК-Пловдив. Той е приключил и затова участъкът не е бил сигнализиран. А причина за новата авария е протекла връзка в остарялата водопреносна мрежа. Проблемът ще бъде отстранен утре – увериха от водоснабдителното дружество.