Наводнението във Венеция "струва" 1 милиард евро

ЮНЕСКО иска спешно пускане на проекта "Мойсей"

Топ
09:20 - 16 Ноември 2019
2187
Наводнението във Венеция "струва" 1 милиард евро

Властите на Венеция оцениха щетите от наводненията в града на един милиард евро. Кметът Луиджи Бруняро бе принуден да затвори площад „Сан Марко“, най-популярното място за туристите – поради поредното покачване на нивото на водата до 1,54 м, съобщава „Дойче Веле“. 

На 14 ноември правителството обяви извънредно положение в Града на каналите. Два дни по-рано бе една от най-тежките нощи за Венеция, когато нивото на водата в най-ниските части на града достигна 1,87 м над морското равнище – второто най-голямо наводнение след 1966 г. насам. Високата вода, както италианците наричат наводненията вследствие на бурни дъждове и ветрове, отнеха живота на двама души. Над една трета от туристите са се отказали от предварително планираните си пътувания до италианския град.

Правителството обяви, че вече е отпуснало 20 милиона евро за първоначални действия срещу бедствието. Щетите обаче възлизат на много повече, смята Бруняро – пострадали са базиликата „Сан Марко“, унищожени са редица магазини, църкви и монументи.

ЮНЕСКО призова да се премине на по-висока скорост в работата по проекта, целящ да защити Венеция, предаде Франс прес.

"Трябва инженерите и специалистите да работят заедно, за да приложат проекта Мойсей, замислен през 1984 г. и все още недействащ", заяви Метхилд Рьослер, директорката на ЮНЕСКО по въпросите на наследството.

Тя каза, че ако управата на Венеция поиска от ЮНЕСКО, то организацията ще прати експерти и инженери, за да дадат подем на този проект, работата по-който започна през 2003 г.

Проектът трябваше да бъде завършен през 2011 г., после през 2016 г. и най-накрая в средата на настоящата година, но беше забавен от корупция и злоупотреби, а цената му се покачи междувременно. Той струва 5 милиарда евро. "Мойсей" представлява седемдесет и осем плаващи диги, които ще бъдат вдигани при нужда, за да се затвори достъпът до Венецианската лагуна при покачване на водите на Адриатическо море с 1,1 до 3 метра.

Консорциумът, който работи по проекта, планира да тества дигите догодина на всеки 45 дни. Неотдавна проверки обаче показаха, че има вибрации и ръжда по съоръженията, но според италианското правителство проектът е готов 93 процента и ще бъде завършен през пролетта на 2021 г., допълва Франс прес.