Наводнения в Китай отнеха живота на 47 души

Свят
16:59 - 21 Юни 2024
1254
Наводнения в Китай отнеха живота на 47 души

Най-малко 47 души са загинали в южната китайска провинция Гуандун, където поройните дъждове причиниха исторически наводнения и свлачища, а властите предупреждават за още по-екстремни метеорологични условия в други части на Китай, предаде Асошиейтед прес, предава БТА. 

Китайската държавна телевизия съобщи, че 38 души са загинали в окръг под юрисдикцията на град Мейчжоу. По-рано беше съобщено, че 9 души са загинали на други места в Мейчжоу.

Проливните дъждове са предизвикали свлачища, наводнения и срутвания, които са нанесли сериозни щети в осем населени места в окръг Пинюан, където са регистрирани последните смъртни случаи. Най-силните дъждове са паднали в неделя, като средната стойност на валежите е била 199 мм, а в един от градовете са паднали 365,7 мм.

Екстремните метеорологични условия също така разрушиха около 356 километра пътища, повредиха повече от сто моста и наводниха земеделски земи. Преките икономически загуби се оценяват на 502 милиона долара в окръг Цзяолин, а в окръг Мейсян на 146 милиона долара.

През следващия ден в други части на страната също ще има проливни дъждове и екстремни метеорологични условия. Националният метеорологичен център издаде предупреждение за проливни дъждове в няколко южни провинции, както и в отделни места в северната част.