Наводненията в Индия убиха шест редки носорога

Свят
15:57 - 08 Юли 2024
1624
Наводненията в Индия убиха шест редки носорога

Повече от 130 диви животни, включително най-малко шест редки носорога, са загинали при наводнения в национален парк в североизточна Индия.

Националният парк Казиранга в Асам преживява най-големия си потоп от последните години. Много от животните са умрели от удавяне.

През 2017 г. повече от 350 животни са загинали поради наводнения в парка и сблъсъци на превозни средства по време на миграция. Властите заявиха, че са спасили 97 животни от наводненията - 25 от тях получават медицинска помощ, докато други 52 са освободени след лечение, предаде Би Би Си.

Казиранга е дом на най-голямата в света популация от еднороги носорози, които бяха почти изчезнали в началото на века. Това е обект на световното наследство на ЮНЕСКО с над 2400 еднороги носорога. Резерватът също е дом на тигри, слонове, водни биволи и множество видове птици. Застрашените южноазиатски делфини също се срещат в реките, които пресичат парка.

Асам беше опустошен от наводнения поради проливни дъждове. Тазгодишните дъждове наводниха големи части от парка и потопиха хиляди села. Повече от 60 души бяха убити и над два милиона бяха разселени в потопа.

Нанесени са големи щети на пътища и друга инфраструктура, както и загуба на реколта и добитък. Длъжностни лица предупредиха за още повече дъжд, като нивата на водата в река Брахмапутра, която минава през щата, се очаква да се повишат през следващите дни, допълва Телеграф.

В целия Асам са създадени стотици помощни лагери, за да приютят разселените.

Наводненията и свлачищата са често срещано явление по време на мусоните в североизточна Индия и съседните страни.