Наводненията в Китай се увеличават заради лошото време

Свят
11:09 - 04 Август 2023
1572
Наводненията в Китай се увеличават заради лошото време

Остатъчният дъжд от тайфунът Доксури продължава да се носи към Североизточен Китай, предава "Ройтерс". Провинция Хейлундзян предупреди в петък за преливане на реките на фона на лошото време.

Хейлундзян е последното място ударено от тайфунът Доксури, който причини смъртни случаи, разсели хиляди и подложи на изпитание системите за реагиране при бедствия в Китай.

Прогнозата за Хейлундзян в петък включва краткотрайни обилни валежи, гръмотевични бури и силни ветрове, както и локализирани проливни дъждове в северен Цицихар.

Хейлундзян, където се намира и най-старото и най-голямо нефтено находище в Китай в Дакинг, съобщи, че валежите в някои градове може да надвишат 100 мм в рамките на часове на фона на непрекъснатите проливни дъждове.

Провинцията също така отбеляза "много високи" рискове от вторични бедствия като планински порои, преовлажняване в градски и селски райони, както и на земеделски земи.

Малките и средни реки в южните и западните райони са били наводнени от предишни дъждове и могат да останат в това състояние, се допълва в изявлението.

Река Ялу, пресичаща Хейлундзян и Вътрешна Монголия, може да се покачи над предупредителните нива до петък вечерта, съобщиха държавните медии.

В други части на Североизточен Китай, включително Вътрешна Монголия, части от провинция Джилин и централните и източните райони на провинция Ляонин, ще има обилни валежи, съобиха метеоролозите на Китай.