Нaй-високият хотел в света отваря врати до края на годината

Made in Dubai: 365 метра, 82 етажа, 1042 стаи и апартаменти

Новини
16:32 - 19 Юли 2024
2812
Нaй-високият хотел в света отваря врати до края на годината

Небостъргачите определено не са необичайни за Дубай. Сградите, които стигат сякаш до небето, са неизменна част от пейзажа на емирството, където се намира и най-високата в света Бурж Халифа, a все още в процес на строеж са кулите Dubai Creek и Jeddah Tower.

Строителството кипи с пълна сила и при един друг небостъргач, който се очаква да отвори врати до края на годината. А с това моментално ще се превърне в най-високия хотел в света. Ciel Tower е част от Ciel Dubai Marina, ще има цели 82 етажа, на които са разположени 1042 стаи и апартаменти.

Височината на сградата по план е 365 метра, което е рекорд, когато говорим за хотел.

Проектът за Ciel Tower е дело на архитекта от пакистански произход Яхия Джан. Той има сериозен опит с дубайските небостъргачи като името му стои и зад Atlantis и хотелите Shangri-La. Но това, по което работи сега, е наистина амбициозно и грандиозно. Всичко започва още от парчето земя за строежа - то е с триъгълна форма и площ от само 2500 кв.м., което е прекалено малко за сграда с подобна височина.

С прилагането на съответните архитектурни решения обаче Джан успява да се справи с тази първа и съществена пречка, създавайки ефективен проект на Ciel Tower.

12 000 кубични метра бетон и около 2700 тона стомана са използвани само за основите на небостъргача.

Един от акцентите, заложени в него, са енергийната ефективност, както и изграждането на стъклена площадка за наблюдение с 360-градусова гледка на върха. Джан обяснява, цитиран от CNN, че този проект е един от любимите му, защото за създаването му е необходима не само архитектура, но и инженерство, а и изкуство, за да финалният резултат на този доста продължителен процес наистина впечатляващ. 

Архитектът кръщава сградата на френската дума за слънце.

Избира точно нея, защото смята, че за всеки единствено небето е граница. Затова и се надява когато Ciel Tower бъде завършена да бъде толкова емблематична и вечна, както е например Empire State Building в Ню Йорк. Доста амбициозна цел.

Още през 2019 г. проектът за най-високия хотел в света печели няколко награди на Property Awards, сред които и за най-добра архитектура на хотел. Строителството започва през 2018 г. и първоначално трябваше да приключи през 2023, но все още нямаме точна дата до края на годината, когато ще бъде прерязана лентата.