Назначеният от хунтата премиер: Нигер е способен да преодолее санкциите

Новини
16:17 - 14 Август 2023
2315
Назначеният от хунтата премиер: Нигер е способен да преодолее санкциите

Нигер е способен да преодолее санкциите. Това увери премиерът на страната, който бе назначен от хунтата, свалила от власт нигерския държавен глава Мохамед Базум, предаде Франс прес.

Али Махаман Ламин Сейн отбеляза в интервю за "Дойче веле", че санкциите са едно несправедливо предизвикателство, което е било наложено на страната. Той визираше санкциите, наложени на Нигер от Икономическата общност за западноафриканските държави.

Али Махаман Ламин Зейн е икономист по образование и бивш министър на финансите на Нигер. Той бе назначен за премиер от хунтата преди седмица.

В интервюто за "Дойче веле" Зейн смята за положителна визитата този уикенд в Ниамей на делегация от нигерийски религиозни представители. Според него тази делегация е говорила от името на нигерийското общество, което разбира действията на хунтата в Нигер.

Нигерският премиер подчерта, че страната му и Икономическата общност на западноафриканските държави са важни партньори и, че и двете страни имат интерес да съхранят тази важна и историческа връзка и да направят така, че западноафриканската регионална организация да работи на първо място по чисто икономически въпроси. Зейн предупреди също така, че: "Ако ние констатираме, че политическият и военният принцип минат на първи план, на мястото на тази икономическа солидарност, това ще бъде много жалко".

Сред санкциите, наложени от западноафриканската икономическа организация е преустановяване на финансовите транзакции с Нигер

и замразяване на всички транзакции на услуги, като например на електроенергия, което доведе до спиране на тока в страната.

Същевременно днес Африканският съюз провежда в Адис Абеба заседание относно ситуацията в Нигер и относно усилията да се намери изход от нея, се казва в съобщение на организацията в социалната мрежа "Екс".

Заседанието е на Съвета за мир и сигурност - орган, натоварен с въпросите по сигурността и разрешаването на конфликтите в АС. То се провежда в момент, в който извършителите на преврата в Нигер дадоха през уикенда различни сигнали, като казаха първо, че са отворени за преговори, преди да обявят, че искат да съдят за държавна измяна сваления президент Мохамед Базум.