Назрява дипломатически скандал между Украйна и Израел

Украйна
11:15 - 26 Юни 2023
3001
Назрява дипломатически скандал между Украйна и Израел

Посолството на Украйна в Израел обвини близкоизточната страна, че заема "ясна проруска позиция" заради липсата на хуманитарна и оръжейна помощ за Киев. На свой ред, израелското външно министерство възнамерява да извика украинския посланик.

"Посолството на Украйна в Държавата Израел със съжаление подчертава, че настоящото израелско правителство е избрало пътя на тясно сътрудничество с Руската федерация. Докато народът на Украйна, включително нейната значителна еврейска общност, кърви под ударите на руските ракети и иранските дронове, израелското ръководство, прикривайки се зад словесна демагогия за своя неутралитет (макар и вече да не го крие), активно установява отношения с Руската федерация. В действителност така нареченият "неутралитет" на израелското правителство се счита за явна проруска позиция", гласи съобщението на украинското посолство в Израел.

"За съжаление, израелското правителство не обръща внимание на мнението на собствения си народ и пренебрегва призивите на световната еврейска диаспора, която недвусмислено подкрепя Украйна в борбата ѝ срещу руския държавен тероризъм. Призоваваме израелското правителство да промени позицията си и да подкрепи Украйна с отбранителни средства, за да подкрепи свободата и демократичния световен ред. Очакваме Израел да бъде от правилната страна на историята!", се казва в позицията.

Според посолството за проруската позиция на Израел свидетелстват редица "доста противоречиви събития", които се случиха през първата половина на 2023 г. и съвпаднаха с почти пълната липса на израелска хуманитарна помощ за Украйна. "Сред тях особено внимание заслужават безплодното посещение на израелския външен министър в Украйна през февруари тази година и поредицата от интервюта на министър-председателя Нетаняху с медии, включително последното с Jerusalem Post на 22 юни", се казва в изявлението, цитирано от "Украинска правда".

Посолството обвини Израел в "пълно бездействие" при предоставянето на отбранителна помощ на Украйна през последните 18 месеца. То също така отбеляза, че в последното интервю на Нетаняху са се появили доста измислени и спекулативни предположения относно прехвърлянето на западни оръжия от бойното поле в Украйна към сирийския и иранския режим. Припомняме, че Нетаняху се безпокои, че ако Израел прати оръжия на Украйна, те могат да попаднат в ръцете на Иран - военен съюзник на Москва и най-голям враг на Тел Авив.

Освен това наскоро израелското правителство успешно проведе два кръга политически преговори на високо равнище с руското външно министерство. Беше постигнато споразумение за създаване на още една руска дипломатическа мисия в Йерусалим, за която дори беше отпусната безвъзмездно земя.

След изявлението на украинското посолство Министерството на външните работи на Израел планира да извика украинския посланик в страната Евгений Корнийчук.

Министърът на външните работи Ели Коен заяви на брифинг, че "въпреки трудните отношения с Русия Израел е била с Украйна от началото на войната до днес, публично е подкрепяла нейната териториална цялост и суверенитет и е гласувала за осъждането на Русия на международни форуми".

Освен това Коен заяви, че израелската система за предупреждение за ракетно нападение, която се тества в Киев, ще спаси живота на украинските цивилни граждани. Тази година в бюджета на Израел били предвидени още повече средства за подпомагане на Украйна, каза министърът.