НБУ с арт акция "Да запазим Корал: Човешката нощ"

Инициативата е по повод Световния ден на океаните

Култура
15:33 - 08 Юни 2023
2523
НБУ с арт акция "Да запазим Корал: Човешката нощ"

Нов български университет (НБУ) отбелязва Световния ден на океаните с акция на студенти и преподаватели от департамент „Дизайн“ - „Да запазим Корал: Човешката нощ“, съобщават от висшето учебно заведение. 

В рамките на "Летните дни на дизайна" на Нов български университет - от 28 май до 3 юни, се проведе инициативата "Да запазим Корал". Тя беше реализирана с подкрепата на ERUA (European Reform University Alliance). За дванадесета поредна година студентите и преподавателите изпълниха един от малкото незастроени плажове в България с творческия си дух. В тази среда те повдигнаха важния въпрос за опазването на природата и изпратиха послание към човечеството. 

Чрез съвременни дизайнерски арт проекти участниците насочват вниманието към проблема със замърсяването на плаж Корал, моретата и световните океани. 

В инициативата се включиха студенти доброволци, които почистиха плажа и проведоха обучения и творчески образователни програми, които целят да информират и вдъхновят по-голям брой хора към опазване на морския свят.

Темата на тазгодишното събитие "Човешката нощ" беше тълкувана през призмата на разнообразни дизайнерски, пространствени обекти, инсталации и пърформанси. Един от най-вълнуващите моменти беше интерактивната плаваща инсталация "Радио-Маяк", вдъхновена от забранените радиостанции по време на тоталитарния режим в България като „Свободна Европа“ и „Гласът на Америка“. 

На плаж Корал беше издигната инсталация, приличаща на убежище от тъмнината, агресията и страха, които пристигат с настъпването на нощта. Тя беше оживена от магията на стиховете на Дилън Томас "Не си отивай кротко в тъмнината".

Събитието стигна своя кулминационен момент с подводната фотография на ръчно изработени светещи тела. Всеки проект беше подписан с почерка на индивидуализма, свободата, разнообразието и непокорството на младите творци. 

Акцията представи плаж Корал като символ на всички места, които си заслужават да бъдат запазени. Тя насочи вниманието ни към човешкото присъствие в природата, което никога не може да бъде пренебрегнато, защото винаги оставя свои отпечатъци. 

Арт проектите на студентите ще бъдат представени на 22 юни, в галерия 158. 

„Да запазим Корал: Човешката нощ“ се реализира с подкрепата на Централен фонд за стратегическо развитие на Нов български университет.