– 21%: Драстичен спад на БВП на Израел

Новини
17:21 - 18 Април 2024
2093
–21%: Драстичен спад на БВП на Израел

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Израел се сви драстично - с 21% на годишна база, за четвъртото тримесечие на 2023 година. Това сочат публикуваните данни на Статистическо бюро на страната, съобщи ТАСС.

В документа на ведомството се отбелязва, че на свиването на икономиката на страната през последните месеци на миналата година, "пряко е повлияно от започването на война", след нападението срещу Израел от въоръжени поддръжници на радикалното палестинско движение Хамас на 7 октомври 2023 година.

От Статистическото бюро обясняват, че спадът на БВП на Израел е основно заради: широкомащабната мобилизация на резервисти за участие във военните действия; големите разходи за осигуряване на жилища на израелци, евакуирани след началото на военните действия от районите, граничещи с ивицата Газа и Ливан; недостигът на работници в строителния сектор, както и други съпътстващи фактори.

Припомня се, че ситуацията в Близкия изток рязко се влоши след проникването на бойци на Хамас от Ивицата Газа на израелска територия на 7 октомври 2023 г., извършването от тях на убийства на израелски граждани от гранични селища и вземане на повече от 240 заложници.

В отговор, Израел започна военна операция в Газа с цел унищожаване на военната и политическата структура на Хамас и освобождаване на всички заложници.