НЕ Е ИСТИНА: Връщат крадлата на над 60 милиона лева от "Александровска" в болницата

Мария Куманова пак се гласи за зам.-директорски пост, ГЕРБ ходатайствала за нея

Политика
13:35 - 28 Октомври 2022
17281
НЕ Е ИСТИНА: Връщат крадлата на над 60 милиона лева от "Александровска" в болницата

Пълна реставрация на модела "ГЕРБ" тече по линия на служебното здравно министерство, алармират запознати с рокадите по болничните шефски кресла пред Lupa.bg. Последната бомба из коридорите на ведомството е, че начело на свръхзадлъжнялата и почти фалирала "Александровска болница" - най-старото лечебно заведение у нас, отново като зам.-директор по административно-стопанските въпроси се гласи да бъде върната скандалната пиарка на НСОРБ в миналото Мария Куманова. Миналата година Lupa.bg първа ви информира за личността на Куманова и участието й в натрупването на колосалните дългове на лечебното заведение под ръководството на тогавашния му принципал проф. Костадин Ангелов, впоследствие станал здравен министър. 

Някогашната експертка "Връзки с обществеността" Мария Куманова е сочена за прекия виновник за набъбването на дефицитите на болницата до над 60 милиона лева, заради което впоследствие и бе изчегъртана. Огромните задължения бяха натрупани чрез сенчести конкурси за медицински изделия и консумативи, проекти за инвестиции и съмнителни промени, касаещи кадровото развитие на болницата. 

Всичко с Куманова започва през 2013 г., когато е назначена за секретарка на проф. Ангелов, днес депутат от ГЕРБ. За по-малко от 1 година Куманова успява да стане зам.-директор на болницата без да има каквото и да е медицинско образование към онзи момент. 

"Когато стана главен секретар на болницата, тя постепенно започна да обсебва Ангелов и постепенно завзе цялата власт. Всъщност той й стана подчинен. В един период дори именно тя управляваше Александровска с генерално пълномощно. С него сменяше началници на клиники, административни звена. Никой от тях нямаше достъп до директора, всички трябваше да минават първо през кабинета на Куманова. Решенията бяха диктувани от нея, а Ангелов само подписваше", разкриха пред медията ни през 2021 г. свидетели на дългогодишния тормоз.

В самата болница Куманова бе наричана "сив кардинал" заради непрестанните си разпри с шефове на клиники и здравни работници. Според тях не само Ангелов е паднал в лапите й. Това се случило и със следващите назначени директори, когато той стана здравен министър. 

След разкритията на Lupa.bg започнаха множество проверки в клиниките на "Александровска" и в крайна сметка през юли 2021 г. Куманова бе отстранена. Сега обаче някой, предполагаемо от ГЕРБ, отново е ходатайствал в МЗ, този път пред служебния принципал на лечебницата д-р Асен Меджидиев въпросната да бъде върната на шефска позиция, като част от съвета на директорите. 

А из и без това обекървените откъм кадри клиники на болницата се мълви, че се готви окончателното ликвидиране на "Александровска". В момента тя има над 26 милиона лева задължения. От години се говори, че причината за искането тя да бъде фалирана са апетитните имоти, върху които са стъпили отделенията й и зад потенциалното им разпарчетосване стоят огромни бизнес интереси, включително строителни. 

Не е ясно дали президентът Румен Радев е наясно с намеренията на назначения от него служебен министър. Но Меджидиев, освен в окото на скандала с инвеститорския план за строителството на частна национална детска болница от небеизвестната "Търговска лига", която управлява "Сърце и мозък" в страната, се оказва сега и в епицентъра на новата буря - касаеща най-старото държавно лечебно заведение у нас.