НЕ Е МАЙТАП: Общинар вгражда Фандъкова в Паметника на Съветската армия

Политика
14:04 - 01 Април 2022
3448
НЕ Е МАЙТАП: Общинар вгражда Фандъкова в Паметника на Съветската армия

Столичният общински съветник и бивш председател на Софийския районен съд Методи Лалов е внесъл предложение статуя на Йорданка Фандъкова да бъде вградена в Паметника на Съветската армия!

Ето какво написа Лалов във фейсбук, като приложи и документа, входиран в Столичния общински съвет:

„Внесох в СОС доклад за поставяне на паметник на кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова чрез внедряване на нейна статуя в монумента „Паметник на съветската армия“.

Днес е 1-ви април, но стореното от мен не е шега.

Целия доклад и мотивите ми можете да прочетете тук:

"ДО

СТОЛИЧНИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

ЧРЕЗ

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА

СТОЛИЧНИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

Д О К Л А Д

от

Методи Лалов –

общински съветник в Столичния общински съвет

Относно: поставяне на паметник на кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова чрез внедряване на нейна статуя в монумента „Паметник на съветската армия“, находящ се в общински имот с идентификатор 68134.106.136, представляващ УПИ I-136, кв. 3, м. „Главен градски център – зони Г-8 и Г-10“ („Княжеска градина“)

Правно основание: Чл. 33, ал. 1, т. 2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА) и чл. 69, ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на СОС (ПОДСОС); чл. 18, ал. 1, т. 2, вр. чл. 17, ал. 1 от Наредбата за именуване и преименуване на общински обекти, поставяне, преместване и премахване на паметници и художествени елементи на територията на Столична община (НИПООППППХЕТСО)

УВАЖАЕМИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

Дългогодишното управление на кмета Йорданка Фандъкова от ГЕРБ несъмнено има своя траен отпечатък в историята на Столичната община. За хората, носители на ценностите и принципите на правовата и демократична държава, това управление е символ на некадърност и корупция. За други е подходяща екосистема за усвояване на публични средства и поради това го одобряват и поддържат. Вярвам, че и двете групи хора имат свои аргументи и ще бъдат съгласни да увековечим личността на г-жа Йорданка Фандъкова, като поставим неин паметник в столицата.

Предлагам статуя на г-жа Йорданка Фандъкова да бъде подходящо внедрена в монумента „Паметник на съветската армия“. Конкретното художествено решение е въпрос на задълбочена обществена и професионална дискусия, включително в Експертно-художествения съве

т и в Обществено-експертния съвет по устройство на територията, градски дизайн и реклама (ОЕСУТГДР), с участието на Главния архитект на СО и Министерство на културата (чл. 17, ал. 3 от НИПООППППХЕТСО).

Несъмнено е, че възможните художествени решения са много – от вграждане на свенливо приклекнала до тялото на някой съветски войник от монумента статуя на действащия кмет от ГЕРБ, през нейна статуя, застанала с гръб към военен щик или прихванала войнишки автомат, до поставянето на статуята на г-жа Йорданка Фандъкова най-отпред на върха на монумента, каквото е моето лично предложение.

Съчетаването между съществуващия монумент „Паметник на съветската армия“, който мнозинството в СОС прави всичко възможно да запази в центъра на столицата, включително като саботира разглеждането на внесени от мен самостоятелно или като съвносител доклади, със статуя на кмета г-жа Йорданка Фандъкова, ще бъде своеобразен мост между миналото и настоящето.

Така мнозинството в столичната местна власт ще има още една причина да брани символа на армията-агресор и на човеконенавистния комунистически режим, като добави към него и образа на лицето, което стои начело на общинската администрация, осигуряваща подходяща за него хранителна среда.

Гражданите, които не одобряват монумента „Паметник на съветската армия“, сред които съм и аз, от своя страна ще получат материализиран символ на управлението на г-жа Йорданка Фандъкова, който ще им напомня, че поради нерешителното си гражданско поведение са позволили повече от десетилетие столицата им да бъде управлявана от още един агресор непрозрачно, безотчетно и некадърно, а няма да бъде пресилено да се направи извод и за корумпирано управление, с оглед резултатите от това управление.

При бъдещото преместване на монумента „Паметник на съветската армия“, ще бъде преместена и вградената в него статуя на г-жа Йорданка Фандъкова, което няма да бъде проблем, тъй като несъмнено нейното място е в (срамното) минало на Столичната община. 

Предлагам финансирането за изграждане на паметника на г-жа Йорданка Фандъкова да бъде осигурено от бюджета на Столичната община, тъй като столичани ще могат да понесат и този разход, както над десетилетие понасят например безсмислените „ремонти на ремонтите“. 

Приложения: Проект за решение.

Вносител,

(Методи Лалов – общински съветник)

Подписано с електронен подпис