Не е шега: Слънчев или топлинен удар - ето симптомите

Потенето не спира в първия случай и тялото няма как да се охлади

Новини
13:22 - 22 Юни 2024
7446
Не е шега: Слънчев или топлинен удар - ето симптомите

Високите юнски температури продължават и няма изглед от прохлада до края на месеца, прогнозират синоптиците. Горещото време обаче е най-опасно за малки деца, възрастни над 60 години, хора със сърдечносъдови заболявания и тези със затлъстяване.

И днес се очакват максимални температури до 38 градуса в най-топлите райони. Най-висок риск за здравето ни представляват състоянията слънчев и топлинен удар. Макар и двете да се причиняват от горещините, има една съществена разлика – топлинният удар може да настъпи дори на сянка.

Горещото време крие риск от топлинен удар, чиито сипмптоми е добре да разпознаваме.

Инсолацията или хипертермията, по-познати с разговорните си имена, е състояние на организма, при което той не може да се охлади. То се предизвиква от действието на високата температура на околната среда върху човешкото тяло.

Разликата е в това, че топлинният удар настъпва и на сянка за разлика от слънчевия, който се причинява от излагане на слънце.

Друга разлика е, че отделянето на пот – единственият начин на тялото ни да се охлади – при топлинният удар спира, а при слънчевият не.

Потоотделянето охлажда тялото ни, но когато температурите навън са много високи, то се нарушава заради затоплянето на кожата.